Afbeelding: Martin Abegglen, via Flickr (CC BY-SA 2.0)

UBS krijgt dikke boete voor fraude en witwassen: €4,5 mld

We hebben ING en Rabobank gehad die boetes kregen voor het frauderen, nu is het aan de Zwitserse bank UBS. Zij zouden op grote schaal belasting ontdoken en witgewassen hebben, zegt Reuters. De torenhoge boete stijgt uit boven UBS’ winst van afgelopen jaar.

De uitspraak van de officier bij de rechtbank in Frankrijk was niet mild: “UBS stelt continu het eigen belang boven het belang van de Franse Staat. De activiteiten zijn daardoor erg serieus.” UBS is overigens direct van plan om in hoger beroep te gaan. Dat kan dan weer jaren duren waardoor ze nog even niets hoeven te betalen.

What happened?

In de bankenwereld zijn de regels omtrent fraude en witwassen erg streng. Bankiers van UBS werden op jachtfeesten, golftoernooien en naar klassieke concerten gestuurd om zo nieuwe klanten te werven, zo wordt hen verweten. Daar hield het niet bij op. De bankiers lokte de nieuwe klanten vervolgens met een manier om hun bezittingen uit het zicht van de Franse Belastingdienst te houden. Deze belastingontduiking gebeurde systematisch en op industriële schaal, zo vertelden de aanklagers.

Boete

De boete is fors. UBS had de kans om voor €1,1 mld te schikken, maar dit aanbod lieten ze schieten. Nu dit vonnis van €4,5 mld op tafel ligt schrikken de advocaten bij UBS denk ik wel even. Dat eerstgenoemde bedrag is veel, maar dat tweede bedrag is meer dan de jaarwinst.

De boete die er nu ligt is eigenlijk €3,7 mld pure boete en €800 mln dat terugbetaald moet worden aan de Franse staat. Die €800 mln is een verrekening van alle ontdoken belasting en die wil Frankrijk graag terugzien.

Niets nieuws

Hoewel de boete van deze zaak bovengemiddeld hoog is, heeft de Zwitserse bank genoeg ervaring met zaken als deze: in 2009 schikte UBS met de Verenigde Staten voor €780 mln en in 2014 kreeg het een boete van €300 mln in Duitsland. 

Afbeelding: Martin Abegglen, via Flickr (CC BY-SA 2.0)

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.

Reageren