Afbeelding: Gideon Benari, via Flickr (CC BY 2.0)

Fitch bekijkt kredietwaardigheid Verenigd Koninkrijk door Brexit

Fitch, een van de meest bekende kredietbeoordelaars, gaat de kredietwaardigheid van het Verenigd Koninkrijk een keer overzien met als overduidelijke reden de Brexit. Vooralsnog heeft het nog een AA-rating, niet slecht dus.

Voorlopig staan de Britten bij Fitch op een ‘rating watch negative’, wat betekent dat Fitch een kans van 50% ziet dat de rating van het Verenigd Koninkrijk lager uit zal vallen. Leuk natuurlijk die rating en die kans, maar wat houdt het in godsnaam in?

AAA

In de prachtige wereld van finance heb je een handjevol aan zeer invloedrijke kredietbeoordelaars, denk aan Standard & Poors, Moodys en dus Fitch.

Deze kredietbeoordelaars kijken naar de kredietwaardigheid van een bedrijf of een land. Het gaat dan met name om de schuld en of de instantie in kwestie die wel kan betalen. Ze checken dus voornamelijk staats- en bedrijfsobligaties en hoe groot de kans is dat je als belegger je geïnvesteerde centen terugkrijgt.

Na het checken krijgt de staatsobligatie of bedrijfsobligatie een kredietrating. Deze rating varieert afhankelijk van de kredietbeoordelaar. Bij Fitch en S&P gaat deze van AAA tot D, bij Moodys van Aaa tot C. De AAA en Aaa ratings betekenen dat de instantie achter de obligatie ‘uitzonderlijk kredietwaardig’ is, en een D of C betekent ‘zeer zwak’. Lagere kredietwaardes noemde ze in de crisis ook wel subprime. 

If you hear subprime, think ‘shit’.

Uit de film The Big Short (2015)

Brexit gedoe

Fitch ziet bij het beoordelen van de kredietwaardigheid de Brexit, zoals gezegd, als gevaar voor de AA rating die het Verenigd Koninkrijk nu heeft. Er zou een verstoring van de handel en de economische vooruitzichten zijn. Als de rating slechts een categorie omlaag gaat, genieten ze nog altijd de AA- rating, wat op zich geen reden tot paniek is.

Nederland heeft overigens de AAA-rating bij Fitch, de hoogst haalbare.

Afbeelding: Gideon Benari, via Flickr (CC BY 2.0)

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.

Reageren