Afbeelding: MaxPixel, via MaxPixel.net (CC0)

6 vragen en antwoorden over de nieuwe betaalrichtlijn PSD2

Misschien heb je er tijdens het scrollen door je nieuwsfeed wel eens over gehoord, maar grote kans dat je bij de 82% hoort die niet weet wat het is. Omdat het voor jou als klant best belangrijk is wat deze wet inhoudt, zetten wij een aantal vragen en antwoorden op een rij.

1. Wat is het?

PSD2 staat voor Payment Service Directive, dat letterlijk ‘betalingsservice richtlijn’ betekent. Het moet de opvolger worden van de PSD1, waarin bijvoorbeeld stond dat je niet alleen direct via je bank dingen kunt betalen, maar dit ook via andere betalingsservices als iDEAL kunt doen.

PSD2 focust zich op een modernisering van PSD1, omdat deze alweer uit 2007 stamt. In PSD2 gaat het vooral over bedrijven die min of meer als banken kunnen gaan functioneren. Nu de richtlijn van kracht is kan ieder bedrijf bij De Nederlandsche Bank een PSD2-vergunning aanvragen om betaaldiensten aan te bieden. Dit kan een fintech bedrijf zijn dat zich specialiseert in het snel verwerken van creditcard-transacties, of een start-up die zich focust op het vergemakkelijken van al je bankzaken door één overzichtelijk systeem te maken.

2. Waarom is PSD2 ingevoerd?

De Europese Unie heeft vier doelen geformuleerd in het volledige manifest over de betaalrichtlijn. Daar komt onder andere terug dat het doel van PSD2 is:

  • De betalingsmarkt openen voor nieuwkomers om zo de concurrentie te vergroten. Dit zorgt voor lagere prijzen en grotere keuze voor de consument.
  • De elektronische betalingswereld in Europa nog verder kunnen ontwikkelen.

3. Wat betekent het voor banken?

Banken krijgen automatisch meer concurrentie. Er bestaat een kans dat er meer bedrijven zoals Adyen en Paypal op zullen komen nu het verwerken van bankzaken niet meer voorbehouden is aan banken en een heel kleine selectie van bedrijven.

De grote bank zijn dus genoodzaakt nog meer op te letten wat er om hen heen gebeurd. Voordat je het weet zit er nog een Adyen in je schaduw. Het is uiteraard speculatie, maar niet ondenkbaar meer.

4. Wat betekent het voor mij?

In eerste instantie merk je waarschijnlijk dat er meer partijen op de betalingsmarkt komen. Denk aan die zojuist genoemde start-up die het makkelijk voor jou maakt om inzicht te krijgen in je inkomsten en uitgaven. Op basis van jouw bankgegevens en jouw wensen kan het bedrijf een goedkopere verzekering voorstellen, of laten zien dat je met één etentje per maand minder je spaartegoed verdubbeld kan worden. Ook mogen betalingsproviders zoals iDEAL geen kosten meer in rekening brengen aan consumentenKortom, mogelijkheden genoeg.

Je zou kunnen denken dat met al deze nieuwe mogelijkheden je privacy helemaal naar de maan gaat. Logische gedachte, dat is ook een reden waarom de wet later is ingevoerd dan gepland. (Zie ook vraag 5)

5. Welke gegevens mogen ze van mij verwerken?

Allereerst zijn er gelukkig strenge wetten die voorkomen dat bedrijven met een PSD2-vergunning gek gaan doen. We hebben onder andere de AVG/GDPR die dat deels regelt. Ook moet het bedrijf altijd uitdrukkelijk toestemming vragen om jouw gegevens te gebruiken voor hun doel. Je kunt deze toestemming op elk moment weer herroepen.

De gegevens die bedrijven kunnen verwerken zijn de volgende:

  • Rekeninformatiedienst: met deze vergunning kunnen bedrijven saldo-informatie opvragen (denk dus aan inkomsten, uitgaven en tegoeden)
  • Betaalinitiatiedienst: dit is wat onder andere een bank doet. Als je toestemming geeft tot deze gegevens, kunnen bedrijven rechtstreeks betalingen starten (natuurlijk binnen de kaders van de wet)
  • Bevestiging beschikbaarheid bedrag: deze gegevens zijn interessant voor bijvoorbeeld hypotheekverstrekkers of creditcard leveranciers. De term spreekt voor zich en als je dit deelt kunnen bedrijven kijken of je genoeg geld beschikbaar hebt voor bijvoorbeeld een autolening.

6. De PSD2 is een ‘richtlijn’, is het wel verplicht dan?

Kort gezegd: ja.

Juridisch gezegd: artikel 288 van het Werkingsverdrag EU stelt dat richtlijnen op een of andere manier moeten doorwerken in het nationale recht, ook al mag de lidstaat zelf de ‘vorm en middelen’ bepalen. Wanneer je voortaan ‘Europese richtlijn’ ziet staan, denk: verplicht.

Afbeelding: MaxPixel, via MaxPixel.net (CC0)

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.

Reageren