Jeremy Corbyn Brexit Labour

Zeven partijleden stappen uit Britse Labour-partij

De grootste oppositiepartij in het Verenigd Koninkrijk (VK) – Labour – heeft een flinke dreun opgelopen, nu zeven partijleden in het parlement de partij hebben verlaten. Ze zijn ontevreden over de partij, onder andere omdat deze antisemitisch zou zijn. Dat meldt de FT.

Het vertrek van zeven parlementariërs (Chuka Umunna, Luciana Berger, Mike Gapes, Chris Leslie, Ann Coffey, Angela Smith en Gavin Shuker) zorgt ervoor dat Labour nu ook zeven zetels minder heeft in het Britse Lagerhuis. De partijleden vertrekken namelijk niet uit het parlement, maar blijven zitten onder de naam The Independent Group.

Institutioneel antisemitisme

Er waren eerder al geruchten dat een groep zich zou afsplitsen, als Labour-leider Jeremy Corbyn geen steun zou geven aan een tweede referendum over Brexit. Volgens het gericht zou een groep van zo’n zes parlementariërs verder willen gaan als een pro-Europese groep die qua karakter meer in het midden zit dan links of rechts. Dat gerucht is dus nu waarheid gebleken.

In een verklaring zegt de groep dat er mensen binnen de partij zijn, vooral in de meest linkse hoek van de van zichzelf al linkse partij, die zich antisemitisch gedragen. Volgens een van de zeven, Luciana Berger, is er zelfs sprake van ‘institutioneel antisemitisme’ binnen de partij. Volgens de groep zou Corbyn’s partij de ‘nationale veiligheid verzwakken’, ‘geen goed alternatief bieden tegen de Conservatieven’ en ‘de Britse economie in gevaar brengen met haar ideologie’.

Brexit

Het is de grootste afsplitsing van de Labour-partij sinds Jeremy Corbyn het leiderschap op zich nam in 2015. Daarvoor zijn er andere partijleden geweest die opstapten, vooral omdat zij economisch gematigder waren, maar dus nog niet zo’n grote groep. Corbyn heeft aangegeven het vertrek van de partijleden te betreuren.

Voor de regerende Conservatieven en vooral voor premier Theresa May is dit uiteraard goed nieuws, omdat het voor de partij minder tegenstand betekent. Of het May gaat helpen met haar Brexit-deal is wel nog de vraag, aangezien haar eigen partij ook erg verdeeld is over Brexit.

Chatham House, London (CC BY 2.0), via Wikimedia Commons

Frank Meijer

Valt net als Max ook op rood, maar dan politiek gezien. Voelde zich te cool voor de universiteit, dus is maar journalistiek gaan studeren. Daar kon hij de klassieke onderpresteerder blijven uithangen. Slijt een deel van z’n dagen bij Follow the Money, maar is nog steeds niet afgestudeerd.

Reageren