Facebook

Brits parlement: Facebook had bewust schijt aan regels

In een rapport van het Britse parlement wordt Facebook ervan beschuldigd bewust regels te hebben overtreden op het gebied van privacy en concurrentie. De Britse parlementariërs roepen in het rapport om een waakhond die content op sociale media in de gaten moet houden.

De commissie die over cultuur, media, sport en digitaal gaat in het Britse Lagerhuis, deed 18 maanden onderzoek naar fake news, desinformatie en politieke campagnes. De voorzitter van deze commissie, Conservatieve-lid Damian Collins, waarschuwde dat de democratie in gevaar is door gerichte desinformatiecampagnes van onbekende bronnen, via sociale media.

Waakhond

Volgens het rapport moet er een waakhond komen die content op sociale media gaat monitoren. Ook zou er een code moeten komen waar bedrijven als Facebook zich aan moeten houden. Deze code zou vergelijkbaar moeten zijn met de ethische code waar media zich in het Verenigd Koninkrijk aan moeten houden.

Met zo’n code kan sociale mediabedrijven worden opgelegd dat zij informatie offline halen van bronnen waarvan bekend is dart zij desinformatie verspreiden. Doet het verantwoordelijke bedrijf dat niet, dan kan het een boete verwachten. De voorgestelde waakhond zou de bevoegdheid moeten krijgen om alle gevraagde informatie te krijgen van de sociale mediabedrijven. Ook zouden de bedrijven voor de waakhond moeten betalen.

Invloed verkiezingen

Ook roepen de parlementariërs in de commissie op om de invloed van desinformatie te onderzoeken op afgelopen verkiezingen. Verkiezingen die hiervoor in aanmerkingen komen zijn de reguliere verkiezingen van 2017, het Brexit-referendum in 2016 en het Schotse onafhankelijkheidsreferendum in 2014.

Praktijken Facebook

Verder zou er volgens de commissie ook onderzoek moeten komen naar de anti-concurrentiepraktijken van Facebook. Afgelopen december vond de commissie aanwijzingen dat Facebook bepaalde bedrijven en ontwikkelaars voorrang gaf in datatoegang. Facebook noemde dit toentertijd ‘erg misleiding zonder de juiste context’.

Afbeelding: Thought Catalog (CC BY 2.0), via Flickr

Frank Meijer

Valt net als Max ook op rood, maar dan politiek gezien. Voelde zich te cool voor de universiteit, dus is maar journalistiek gaan studeren. Daar kon hij de klassieke onderpresteerder blijven uithangen. Slijt een deel van z’n dagen bij Follow the Money, maar is nog steeds niet afgestudeerd.

Reageren