House of Commons Lagerhuis Brexit

Britten willen toch niet onderhandelen over Brexit

De Britten lijken niet meer over de deal met de EU te willen onderhandelen en zijn naar verluid meer bereid tot compromis over de kwestie rond de Ierse grens. Gisteren leed premier Theresa May weer een nederlaag in het Britse parlement, toen de voorstanders van Brexit de aanpak van May weigerden.

Met nog zo’n zes weken te gaan voordat de Britten de EU verlaten, is het nog steeds chaos bij onze buren in het westen. May had een plan om opnieuw te onderhandelen met de EU over de deal die zij eind vorig jaar met hen sloot. Deze deal werd later kansloos weggestemd, mede vanwege de zogeheten ‘Irish backstop’. Maar haar plan om opnieuw te onderhandelen werd gisteren door de Britse parlementariërs van tafel geveegd.

Irish backstop

May heeft haar nederlaag voor een deel te danken aan haar eigen partij. De hardcore Brexit-aanhangers van haar partij weigerden voor haar plan te stemmen, omdat daarmee een no-deal van tafel leek. Deze ‘Brexiteers’ zien het Verenigd Koninkrijk (VK) liever hard breken met de EU, om vervolgens de eigen boontjes te doppen.

De nederlaag betekent dat de Britten hoogstwaarschijnlijk dus niet meer gaan onderhandelen over de deal, maar wel iets meer water bij de wijn gaan doen. Zo zullen ze hun eisen wat betreft de ‘Irish backstop’ iets naar beneden bijstellen. Een geïnformeerde bron vertelde Bloomberg dat de Britse Brexit-secretaris Stephen Barclay tegen de Europese Brexit-onderhandelaar Michel Barnier heeft gezegd dat de Britten niet meer willen onderhandelen over de deal. Dit zou in een persoonlijke ontmoeting tussen de twee besproken zijn.

Douane-unie

De harde Brexiteers zullen daar allesbehalve blij mee zijn. Ze zijn tegen de Irish backstop in de deal omdat het VK daarmee tijdelijk in een douane-unie zal blijven met de EU. Daardoor kan het VK zelf geen handelsovereenkomsten sluiten. Bovendien zijn de Brexiteers bang dat het VK daar oneindig lang in blijf zitten.

De nieuwe manier waarop de Britten zich nu lijken op te stellen tegenover de EU kan betekenen dat de EU minder hard zal zijn voor de Britten. Tot nu toe hebben de Europese leiders hun poot stijf gehouden wat betreft de deal, maar mogelijk volgen er nog concessies.

Afbeelding: UK government (OGL 3), via Wikimedia Commons

Frank Meijer

Valt net als Max ook op rood, maar dan politiek gezien. Voelde zich te cool voor de universiteit, dus is maar journalistiek gaan studeren. Daar kon hij de klassieke onderpresteerder blijven uithangen. Slijt een deel van z’n dagen bij Follow the Money, maar is nog steeds niet afgestudeerd.

Reageren