Afbeelding: Max Pixel (CC0), via MaxPixel.net (https://www.maxpixel.net/Apple-Iphone-Iphone-X-Smartphone-X-Mobile-3501507)

Topadvocaat Apple moet insider trading voorkomen, doet het zelf

Gene Levoff, inmiddels ex-advocaat van Apple was verantwoordelijk voor het voorkomen van insider trading in het techbedrijf. De autoriteiten in de Verenigde Staten, waaronder de SEC, zeggen nu dat júist hij degene is die zich er schuldig aan heeft gemaakt. De beschuldigingen gaan terug tot 2011.

Levoff was bij Apple naast een advocaat ook een lid van de zogenaamde disclosure committee, waardoor hij kwartaal- en jaarcijfers eerder kon zien dan dat ze de openbaarheid in werden gestuurd. In die tijd had hij dus de mogelijkheid om eens even flink te speculeren en wist hij of de financiële verwachtingen van Wall Street gehaald waren of juist niet.

Insider trading

Bij beursgenoteerde bedrijven is er een heel streng beleid rondom handelen met voorkennis. Deze wetten verschillen in de VS en Nederland, maar de strekking is hetzelfde: we willen niet dat mensen miljoenen knaken maken ten koste van anderen, puur omdat ze op een oneerlijke voorsprong worden gezet. Je hebt dus meer info dan ‘algemeen beschikbaar’ is.

Levoff heeft in de tijd waarin hij gebruik kon maken van de extra informatie zo’n €200.000 aan winst gepakt en heeft ongeveer €340.000 aan verliezen kunnen voorkomen.

Apple valt niet ver van de boom

De techgigant baalt enorm van deze publiciteit, zo zegt Bloomberg.com, omdat ze sinds 2000 een clean record hebben wat betreft financiële verslaggeving. Het laatste incident in 2000 was er een met Steve Jobs (1955-2011) die beschuldigd werd door zijn aandeelhouders. Hij zou namelijk gefrommeld hebben met opties, options backdating.

Voor deze zaak geldt uiteraard ook: onschuldig tot schuldig bevonden.

Afbeelding: Max Pixel (CC0), via MaxPixel.net


Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.

Reageren