Euro economische groei

Groei Nederlandse economie verliest vaart

Volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is de vaart er een beetje uit in de groei van de Nederlandse economie. De economie zal wel blijven groeien, maar groei van de groei is weg. Een van de oorzaken? Brexit.

De groei van de groei is er dus uit. Onze economie blijft nog wel groeien, maar gaat dat steeds minder hard doen. Volgens berekeningen van het IMF was de economische groei in ons land in 2018 2,6 procent en in 2017 was dat 2,9 procent. Een daling van de groei dus met 0,3 procent. Voor 2019 is 2,2 procent voorspeld en voor 2020 is dat 2,1 procent. Als dit jaar de groei 2,2 procent wordt, dan groeit dus de daling van de economische groei. Maar een jaar later daalt de daling van groei… grapje, we houden op.

Volgens het IMF was de sterke economische groei in Nederland vooral te danken aan binnenlandse vraag, export, de arbeidsmarkt, fiscaal beleid, de woningmarkt en een gezondere bankensector. Dat de groei nu verminderd, is volgens het IMF te verklaren door onder andere handelsspanningen (lees: Trump) en de Brexit die steeds dichterbij komt.

Kosten Brexit

Dat de spanningen rond de aankomende Brexit ervoor zorgen dat de economie minde rhard groeit, is geen gekke gedachte. Eerder berichtten wij al dat een Brexit zonder deal ons 2,3 miljard euro zou gaan kosten. Dit cijfer kwam voort uit berekeningen van de Algemene Rekenkamer. Een deel van dit getal is te verklaren door de hogere bijdrage die Nederland aan de EU zal leveren als d Britten pleite zijn. Wat Nederland aan de EU moet afstaan neemt sowieso toe, maar met een Brexit nog even wat harder.

Belangrijk om te vermelden is dat 2,3 miljard euro geldt voor 2019 en 2020. Na 2020 nemen deze kosten volgens de Algemene Rekenkamer alleen maar toe. In 2021 zal de afdracht van Nederland 1,25 miljard euro hoger worden en vanaf 2026 zal Nederland zo’n 2,5 tot 3 miljard euro extra afdragen aan de Europese Unie. Mocht er wel een deal worden gesloten, dan betaalt Nederland in 2021 een half miljard minder.

Frank Meijer

Valt net als Max ook op rood, maar dan politiek gezien. Voelde zich te cool voor de universiteit, dus is maar journalistiek gaan studeren. Daar kon hij de klassieke onderpresteerder blijven uithangen. Slijt een deel van z’n dagen bij Follow the Money, maar is nog steeds niet afgestudeerd.

Reageren