ABN AMRO

ABN wil een ING-tje voorkomen

ABN AMRO gaat meer geld inzetten op de eigen (anti-)witwasafdeling. NU.nl meldt dat de bank het geld om de divisie uit te breiden al opzij heeft gezet. Volgens de bank ging dit wel ten koste van het resultaat over 2018.

De bank probeert hiermee een gevalletje ING te voorkomen. ING kwam vorig jaar slecht in het nieuws toen bekend werd dat het voor 775 miljoen had geschikt met het Openbaar Ministerie in een grote witwaszaak. Gisteren werd bekend dat ook de Rabobank een boete kreeg vanwege slechte controle op de klantendossiers. Dit soort praktijken maakt het witwassers een stuk makkelijker. De boete van Rabobank was wel iets kleiner dan die voor ING, namelijk 1 miljoen euro.

ABN had haar controle wel op orde, maar besloot toch om meer geld te besteden aan de afdeling die witwassen moet controleren. Zo werken er momenteel zo’n duizend mensen aan het controleren van geldstromen. Daar moeten er nog zo’n vierhonderd bijkomen. Het extra geld wat de bank apart heeft gezet – 85 miljoen euro – hakt wel in op de winst. Een winst die sowieso al lager uitviel dan het jaar ervoor. ABN kan nu een winst van 2,3 miljard euro noteren, vorig jaar was dat 2,8 miljard euro.

Kredietvoorzieningen

De bank moest honderden miljoenen opzij zetten voor ‘kredietvoorzieningen’. Daarbij zet de bank geld opzij voor slechte leningen die ze heeft uitstaan. Het gaat deels om leningen die het heeft uitstaan in de offshoresector. Dit was vorig jaar ook al het geval en ook toen moest de bank geld opzij zetten. Toch ligt de bank gewoon op koers om haar doelen voor 2020 te halen. Dat is natuurlijk goed nieuws voor de Nederlandse Staat, die als aandeelhouder een goede portie van de winst uitgekeerd zal krijgen.

Verder maakte de bank ook bekend dat de bedrijfsstructuur versimpeld, met een fusie van ABN AMRO Bank en ABN AMRO Group.

Frank Meijer

Valt net als Max ook op rood, maar dan politiek gezien. Voelde zich te cool voor de universiteit, dus is maar journalistiek gaan studeren. Daar kon hij de klassieke onderpresteerder blijven uithangen. Slijt een deel van z’n dagen bij Follow the Money, maar is nog steeds niet afgestudeerd.

Reageren