Svgalbertian [Public domain], via Wikimedia Commons

Reddit krijgt $300 mln, maar gebruikers vrezen censuur

Je browset er dagelijks of je hebt er wel eens van gehoord; Reddit. Het internetbedrijf heeft inmiddels een waarde van zo’n $3 mld en zo’n 330 mln dagelijkse actieve gebruikers. Door investeringen die in de honderden miljoenen lopen stijgt de waarde explosief. Alleen hebben de mega-investeringen ook een mindere kant: de angst bij Reddit-gebruikers voor censuur neemt toe na een investering van het Chinese Tencent Holdings, zo meldt Reuters.

Afgelopen maanden kreeg Reddit al flinke investeringen van verschillende fondsen, met bedragen die oplopen tot de genoemde $300 mln. Naast de 330 mln dagelijkse actieve gebruikers heeft Reddit.com 14 mld maandelijkse paginaweergaven. In augustus 2018 was het bedrijf nog ‘slechts’ $1,8 mld waard.

Lang leve het geld!

Met de recente investeringen krijgen ook verschillende investeerders een vinger in de pap. Dat is precies waar de gebruikers van Reddit bang voor zijn. Tencent Holdings is namelijk een techreus uit China en daar is Reddit verbannen. De mogelijkheid bestaat dus dat sommige gevoelige onderwerpen geweerd zullen worden uit de archieven van Reddit, met de nadruk op mogelijkheid.

Of de angst terecht is kunnen ook wij niet zeggen. Een investeerder met een grote zak geld krijgt uiteraard wel invloed, maar niet direct de absolute macht. Daar is nog wel even wat meer voor nodig. Op het Reddit-forum werden al wel grappen gemaakt over de mogelijke Chinese invloeden.

Aandeelhouders unite

Tencent Holdings is zeker niet de enige bekende aandeelhouder in het rijtje investeerders. Ook Peter Thiel (oprichter PayPal), Snoop Dogg en Condé Nast (uitgever van o.a. Vogue) genieten mee van het succes dat de ‘sociale nieuwswebsite’ bereikt.

Svgalbertian [Public domain], via Wikimedia Commons

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.

Reageren