Afbeelding door Norsk Elbilforening, via Flickr (CC BY 2.0)

Ex-topman Ghosn kost Nissan €75 mln

Sinds 19 november 2018 zit Carlos Ghosn in een Japanse cel op verdenking van belastingfraude. Vanaf dat moment is er nog niets bewezen en is hij ‘opgestapt‘ bij Renault (dat Nissan en Mitsubishi onder zich heeft). Deze aantijgingen aan zijn adres kunnen Nissan zo’n $84 mln (€75 mln) gaan kosten, zo laten ze blijken uit de kwartaalcijfers van Q3 2018.

De €74 verse miljoenen worden gereserveerd voor mogelijke boetes die Nissan moet betalen vanwege de fraude van Carlos Ghosn. Het zijn nogal veel ‘mogelijkheden’, maar om te voorkomen dat de autofabrikant tegen tegen onvoorziene kosten in de toekomst aanloopt, wordt er nu alvast een bedrag weggezet. Ghosn zou zijn salaris lager hebben weergegeven op papier dan het in werkelijkheid was tussen 2010 en 2018.

Lekker cashen?

Ondanks de grote smak geld die weggezet moet worden vanwege de mogelijke fraude, deed Nissan het tijdens dat kwartaal eigenlijk prima. De winst uit Q3 van 2018 is t.o.v. Q3 2017 met 25,4% gestegen.

Toch, als we kijken naar het algehele plaatje van 2018, zien we dat Nissan te dealen heeft met inzakkende verkopen. Ten opzichte van de eerste negen maanden van 2017 hebben ze 13,9% minder winst en zijn de verkoopmarges (verschil tussen omzet en winst) gedaald. Dit duidt vaak op een competitiever markt.

Afbeelding door Norsk Elbilforening, via Flickr (CC BY 2.0)

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.

Reageren