Ondernemingen

Recordaantal nieuwe ondernemingen in 2018, vooral eenmanszaken

Het aantal bedrijven dat in 2018 werd opgericht, is een record. Er werden ruim 191 duizend ondernemingen opgericht, waarvan veel eenmanszaken. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het aantal bedrijven dat we er per saldo bij hebben gekregen was daarmee ook vrij hoog. Er werden veel bedrijven opgedoekt – zo’n 107 duizend – maar omdat er zoveel bedrijven bijkwamen, kwam het saldo op 85 duizend bedrijven uit. Dat is het hoogste aantal na 2007, een jaar voordat de crisis uitbrak.

Het aantal eenmanszaken dat werd opgericht is maar liefst 94% van de 191 duizend nieuwe bedrijven, zo’n 179,5 duizend. Dat is flink hoger in 2007, toen ging het om 82%. Het percentage eenmanszaken dat werd opgeheven is 90% van het totaal. In de afgelopen tien jaar is daarmee het totale aantal bedrijven met maar liefst 52% toegenomen. Daarmee waren er op 1 januari 2019 ruim 1,75 miljoen ondernemingen in Nederland.

Ondernemingen in onderwijs

Vooral in het onderwijs kwamen er veel nieuwe bedrijven bij, 6.980 om precies te zijn. Ook in de bouw kwamen er veel ondernemingen bij, dat waren er 4.955. Verder was er ook nog flinke groei in kunstbedrijven en webwinkels.

Frank Meijer

Valt net als Max ook op rood, maar dan politiek gezien. Voelde zich te cool voor de universiteit, dus is maar journalistiek gaan studeren. Daar kon hij de klassieke onderpresteerder blijven uithangen. Slijt een deel van z’n dagen bij Follow the Money, maar is nog steeds niet afgestudeerd.

Reageren