Theresa May

Probeert May tijd te rekken?

De Britse premier Theresa May wil meer tijd voor de onderhandelingen van haar Brexit-deal, volgens critici rekt ze echter tijd om een ultimatium te stellen. Ze stuurde een brief naar Labour-leider Jeremy Corbyn, met de uitnodiging om verder in gesprek te gaan. Aankomende donderdag zal er in het Lagerhuis gestemd worden over hoe het nu verder moet met Brexit.  

May stuurde een brief naar de leider van de Labour-partij – en daarmee de oppositie – Jeremy Corbyn, met een uitnodiging om te praten. De brief kwam nadat hij had gedreigd om een nieuwe deadline te zetten voor May, waarbinnen ze steun zou moeten vinden voor haar nieuwe deal met de EU. Deze deadline zou 26 februari zijn. Aankomende donderdag wordt er gestemd in het Lagerhuis over de hoe het nu verder moet met de Brexit. Dan wordt dus duidelijk of May meer tijd krijgt, of dat ze dus aan een strakke deadline vastzit.

Critici zeggen dat May dit doet om meer tijd te winnen, zodat de Britse parlementariërs straks nog maar twee opties hebben: geen deal of May’s deal. Met het amendement dat zegt dat er geen ‘no deal’ zal zijn – die twee weken geleden door het parlement werd aangenomen – is de kans dat May’s deal dan wordt gekozen aanzienlijk vergroot.

Irish backstop

May staat voor de onmogelijk taak om haar plan zo aan te passen dat de Britse parlementariërs er vrede mee hebben, en dit dan ook nog te laten goedkeuren door de EU. De Britse parlementariërs willen namelijk dat er verandering komt in de ‘Irish backstop’. De ‘Irish backstop’ moet ervoor zorgen dat Noord-Ierland onderdeel blijft van de douane-unie van de EU, om te voorkomen dat er een grens komt tussen Noord-Ierland (VK) en Ierland (EU). Veel Britse parlementariërs zien dit als een bedreiging van de unie van het Verenigd Koninkrijk en zijn bang dat de VK met dit soort afspraken te nauw verbonden blijft aan de EU.

Daarmee zit May in een lastig parket. De Europese leiders hebben al aangegeven niet meer te willen onderhandelen over de deal. De Irish backstop is onderdeel van de deal en is daarmee dus niet onderhandelbaar volgens de EU.

Afbeelding: Number 10 (CC BY-NC-ND 2.0), via Flickr

Frank Meijer

Schrijft over allerlei dingen en wil na een paar bier nog wel eens beginnen over een vijfjarenplan. Woont in Ûtreg en is bijna klaar met de studie Journalistiek.

Reageren