Parijs

Gemeente Parijs wil miljoenen zien van Airbnb

Volgens de burgemeester van Parijs hangt de verhuursite Airbnb een boete boven het hoofd van 12,5 miljoen euro. De gemeente eist het bedrag van Airbnb vanwege illegale advertentie van woningen in haar stad. Dat meldt Reuters.

Frankrijk is na de Verenigde Staten de grootste markt voor Airbnb, met alleen al in Parijs zo’n 65.000 woningen die verhuurd worden via de site. Volgens de Franse wet mogen woningen 120 dagen per jaar verhuurd worden. Om dit goed te kunnen controleren moeten de woningen een registratienummer hebben.

Dit registratienummer ontbreekt echter volgens burgemeester Anne Hidalgo. Sinds vorig jaar is er bovendien een wet waarin staat dat bedrijven zoals Airbnb een boete kunnen krijgen van 12.500 euro per woning die zonder registratienummer geadverteerd wordt.

De gemeente wil met de hoge boete een voorbeeld stellen voor ‘onbevoegde verhuur die Parijse buurten verpest.’ Een woordvoerder van Airbnb reageert dat het maatregelen heeft getroffen om te voldoen aan de Europese regels maar dat de regels in Parijs ‘inefficiënt, buitenproportioneel en in overtreding met Europese regels’ zijn.

Frank Meijer

Schrijft over allerlei dingen en wil na een paar bier nog wel eens beginnen over een vijfjarenplan. Woont in Ûtreg en is bijna klaar met de studie Journalistiek.

Reageren