Instant Payments

Geld overboeken; binnenkort een kwestie van seconden

Een overboeking naar een andere bank kan soms uren in beslag nemen, maar instant payments maakt daar dit voorjaar nog een einde aan. Binnen vijf seconden verschijnt het bedrag op de rekening. Zeven dagen per week en 24 uur per dag.

Het zingt al een tijd lang rond in de financiële wereld: de introductie van de Nederlandse variant op het zogeheten instant payments. Deze betaalmethode, opgezet door de European Payments Council (EPC), de instelling voor betalingsverkeer binnen de Eurozone, zorgt ervoor dat een overboeking binnen luttele seconden aankomt op een rekening van een andere bank.

De Rabobank, ABN Amro, ING, SNS, ASN, Regiobank en Knab, verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de Nederlandse bankklandizie, ontwikkelden een eigen, nationale variant op instant payments. Een betaling via internetbankieren wordt dus, ook in het weekend en tijdens feestdagen, een kwestie van seconden.

Behalve de snelle verwerkingstijd merkt de consument bij binnenlandse transacties geen verschil tijdens overboekingen. De betaallimieten via internetbankieren blijven gelijk aan die van de eigen bank. Wel is het zo dat de betaalbatches – toegepast bij meervoudige betalingen van bijvoorbeeld salarissen, toelagen en uitkeringen – nog niet worden meegenomen. Wachten op het geld van de baas behoort dus nog niet tot het verleden.

Buitenland

Voor klanten van ABN Amro en Bunq is het gebruik van instant payments al langer mogelijk. De EPC lanceerde de variant van instant payments voor buitenlandse overboekingen binnen het SEPA-gebied al in november 2017. Banken binnen deze Europese zone kunnen vrijwillig bepalen wanneer ze zich aansluiten bij deze internationale transactieverwerker, en in Nederland geldt dat vooralsnog dus alleen voor ABN Amro en Bunq. Het is niet bekend of en wanneer het voor klanten van andere Nederlandse banken ook mogelijk is om op deze snelle wijze een overboeking naar het buitenland te verrichten.

Verschillen

De aanstaande Nederlandse instant payments kent verschillen met de techniek die wordt gebruikt bij buitenlandse transacties. Zo duren internationale overboekingen niet maximaal vijf, maar tien seconden en kent een buitenlandse overboeking een limiet van 15.000 euro per transactie. “Na de lancering van de Europese standaard werkte Nederland direct aan een collectief, sneller model voor het eigen binnenlandse betalingsverkeer’’, verklaart Berend Jan Beugel van Betaalvereniging Nederland. Hij durft niet te zeggen of Nederland uniek is met een nationale variant, maar ziet wel dat instant payments bij buitenlandse banken minder prioriteit hebben. “Wat ik vaak hoor is dat mensen in het buitenland het helemaal niet zo erg vinden om even te moeten wachten op hun geld, terwijl men in Nederland dat juist wel heel frustrerend vindt’’, zegt Beugel. Instant payments werkt in het buitenland vaak aanvullend op het reguliere betaalsysteem en wordt enkel bij specifieke overboekingen gebruikt.

In Nederland vindt men dat wachten op hun geld juist wel heel frustrerend

De consument ziet het bij een overboeking naar een andere bank direct als deze ook gebruikmaakt van hetzelfde model van instant payments. ,,In het internetbankieren verschijnt voor het verzenden van de betaling al een melding op het scherm. Dat geldt nu al voor sommige buitenlandse overboekingen en straks dus ook voor het binnenlandse betalingsverkeer’’, legt Jarco Swart van ABN Amro uit. De kans bestaat dat ook winkeliers gebruik gaan maken van instant payments. In plaats van betalen met de betaalpas kan het bedrag ook direct worden overgeboekt. In Denemarken zijn al enkele succesvolle voorbeelden van deze methode.

Afbeelding: ING Nederland (CC BY-SA 2.0), via Wikimedia Commons

Rick van de Lustgraaf

Deze postmaterialist onderscheidt graag al schrijvend alle mogelijke feiten van fabels. Een bijna afgestudeerd journalist en altijd in voor een goede gymsessie. Maar eerst koffie.

Reageren