Afbeelding onder CC0-licentie

Italië wéér in recessie

De Italianen hebben het al langer moeilijk wat economie betreft. Nu meldt de premier van het land dat de Italianen waarschijnlijk weer in een recessie komen, aangezien de ‘kwartaalcijfers’ van het land negatief zijn.

Elk kwartaal komen er economische cijfers naar buiten over de groei van de economie. Dat is in Nederland zo, en dat is ook in Italië zo. De meest recente cijfers uit Italië zijn van het derde kwartaal in 2018 en meldde een groei van de economie met zo’n -0,1% ten opzichte van het derde kwartaal in 2017. De economie kromp dus. Dat terwijl  Nederland in diezelfde tijd met 0,2% groeide.

Recessie, wat?

“Hebben we nu weer een crisis? Wat betekent recessie überhaupt?” Maak je geen zorgen, er komt niet direct een wereldwijde of Europese crisis als in 2008. Recessie is simpelweg de term die gebruikt wordt als de economie van een land twee kwartalen achter elkaar krimpt. Met het krimpen van de economie bedoelen we dan het krimpen van het bruto binnenlands product, ofwel de krimp van alle inkomens in een land bij elkaar opgeteld. Als die krimpt, betekent het grof gezegd dat mensen minder te besteden hebben in totaal en dus minder welvaart hebben.

Het mag dan geen directe crisis veroorzaken, maar er is wel aanleiding tot enige zorgen. Als het bbp van een land krimpt betekent dat een vermindering van inkomen. Het kan betekenen dat er meer werkloze mensen zijn, dat bedrijven veel minder geld investeren, of dat de exportcijfers enorm dalen.

Publicatie

De Italiaanse bbp-groeicijfers worden om 10:00 gepubliceerd vandaag. Wij zullen je updaten. Premier Conte zegt dat als ze in een recessie verkeren, dat geen probleem is. In 2019 zal de economie volgens hem namelijk weer aantrekken.

Afbeelding onder CC0-licentie

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.

Reageren