Imtech is al eventjes failliet – nu mogen de ex-bestuurders naar de rechter

Imtech, het techniekbedrijf dat zo’n beetje bij alle lastige technische bouwwerken aanwezig was, is in 2015 failliet verklaard door de Rechtbank Rotterdam. De aanleiding zouden grootschalige fraudes geweest zijn, samen met teruglopende winsten en ‘creatieve boekhouding’. Nu mogen de key players, vier jaar later, alsnog voor de rechter verschijnen.

Het zijn de particuliere beleggers die veertien bestuurders en commissarissen voor de rechter slepen, omdat ze zouden zijn misleid door deze personen. Imtech hield koersgevoelige informatie achter en dat heeft ervoor gezorgd dat beleggers continu opnieuw verliezen leden. In de dagvaarding staan de namen van de ex-ceo’s René van der Bruggen en Gerard van de Aast en van ex-cfo’s Boudewijn Gerner en Hans Turkesteen.

Gebeurtenissen

De geschiedenis van Imtech leest als een ware soap. Eerst een succesvol bedrijf, daarna neergeslagen door verschillende fraudes waar ook accountantsbureau KPMG aan heeft meegewerkt. De fraudes ontstonden in zowel Polen als in Duitsland. In Warschau moest er een avonturenpark werden gebouwd en Imtech hielp hier bij het projectmanagement en andere technische aspecten van de bouw. Tijdens dit project moest er €100mln afgeschreven worden en werd duidelijk dat ze niet alle schulden konden terugbetalen. Op hetzelfde moment ging het fout met projecten in Duitsland en werden even later bestuurders aansprakelijk gesteld door het geven van misleidende halfjaarcijfers.

De banken hielpen Imtech ook nog met het uitgeven van extra aandelen om zo op korte termijn extra geld binnen te halen met een zogenaamde claimemissie. Ook dit geld is verwaterd toen Imtech uiteindelijk failliet werd verklaard.

Rechtbank

Of de beleggers hun geld terug kaan krijgen of een passende schadevergoeding krijgen is nog onduidelijk. Daarvoor moet de rechter eerst gaan kijken of ‘misleiding’ bewezen kan worden en daarna ook nog eens of de bestuurders daar ook echt schuld aan hebben. Het kan dus nog best een tijdje duren voordat de beleggers uitsluitsel krijgen.

Afbeelding door Mister No (CC BY 3.0)

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.

Reageren