Theresa May Brexit deal

May gaat vrijwel kansloze onderhandelingen met EU opnieuw aan

De Britse premier Theresa May gaat opnieuw proberen een deal te maken met de Europese leiders over Brexit. Gisteravond werd er gestemd over een reeks amendementen op Brexit en de uitkomst van deze stemming is bepalend voor hoe May de onderhandelingen ingaat. De kans dat de EU de Britten dit keer meer gaat geven, is echter erg klein.

Vorige week werden meerdere aanpassingen op Brexit ingediend bij het Britse Lagerhuis met de bedoeling dat daar gisteravond over gestemd zou worden. Sommige amendementen, zoals deze aanpassingen heten, gingen over uitstel van Brexit. Deze amendementen hebben het niet overleefd. Andere gingen over een tweede referendum, maar ook die hebben het niet gehaald. Ook was er nog een belangrijk amendement waarbij het Britse parlement de controle zou krijgen over het debat over Brexit. Dit amendement sneuvelde ook.

De amendementen die het wel hebben gehaald, zijn precies de amendementen waar premier May wel blij mee zal zijn. Een van deze amendementen ging over een verzekering dat de Britten niet zonder deal de EU zullen verlaten. May deed eerder al de uitspraak dat er nog eerder geen Brexit zal zijn, dan een Brexit zonder deal. Daaruit kunnen we wel opmaken dat zij blij zal zijn dat dit amendement de stemming in het Lagerhuis overleefd heeft. Een ander amendement dat genoeg stemmen kreeg is de afschaffing van de ‘Irish backstop’. De ‘Irish backstop’ moet ervoor zorgen dat Noord-Ierland (VK) onderdeel blijft van de douane-unie van de EU, om te voorkomen dat er een grens komt tussen Noord-Ierland en Ierland.

Nieuwe deal

Met deze twee amendementen op zak kondigde May gisteren aan opnieuw naar de Europese leiders te gaan om een nieuwe deal te sluiten. Verassend, aangezien dit van tevoren al een kansloze opgave lijkt. De Europese Unie heeft al aangegeven niets te zien in het afschaffen van de backstop. De EU wil namelijk helemaal niet meer onderhandelen over de deal en de backstop is daar onderdeel van.

Zelfs in het zeer onwaarschijnlijke scenario dat het May wel lukt, dan moet ze deze deal vervolgens weer door het Britse parlement krijgen. Met de twee aanpassingen heeft ze dan waarschijnlijk meer support, maar ze zal zelf ook niet vergeten zijn hoe kansloos haar vorige deal was. Die werd met 432 tegen van de 650 stemmen genadeloos weggestemd.

Afbeelding: Archive: U.S. Secretary of Defense (CC BY 2.0), via Flickr

Frank Meijer

Valt net als Max ook op rood, maar dan politiek gezien. Voelde zich te cool voor de universiteit, dus is maar journalistiek gaan studeren. Daar kon hij de klassieke onderpresteerder blijven uithangen. Slijt een deel van z’n dagen bij Follow the Money, maar is nog steeds niet afgestudeerd.

Reageren