Apple

Apple komt met matige cijfers laatste kwartaal

De cijfers over het laatste kwartaal die Apple gisteren publiceerde, laten een daling zien van iPhone-verkoop en zag vooral in China de omzet teruglopen. Met een daling van 27% is dat een flink verlies voor Apple, maar de reactie van de financiële markten valt mee.

 De omzet in China, na Amerika en China de grootste markt voor Apple, daalde voor het Amerikaanse bedrijf dus met 27% naar 13,2 miljard dollar. De totale omzet daalde veel minder hard, maar toch nog met 4,5% naar 84,3 miljard dollar. Bij Apple viel vooral de verkoop van iPhones tegen. Vergeleken met vorig jaar daalde de omzet uit de verkoop van de telefoons met 15%. Haalde het bedrijf met de verkoop van iPhones vorig jaar nog 61,6 miljard dollar op, nu was dat 52 miljard dollar.

Lees ook: Apple is het allereerste biljoenenbedrijf op aarde

Vooral in China heeft Apple moeite met de iPhone-verkoop. In China zijn toestellen met Android veel populairder dan de iPhones van Apple. Zo zijn de toestellen van Huawei bijvoorbeeld veel goedkoper. Dat is belangrijk in een markt die nog minder ‘volwassen’ is dan bijvoorbeeld Europa, waar veel meer mensen zich de relatief dure iPhone kunnen veroorloven.

Tim Cook CEO Apple
Apple CEO Tim Cook

Markten

De markten reageerden minder heftig op het nieuws dan je zou verwachten en het aandeel ging zelfs omhoog. Apple verloor slechts een procent Dat komt omdat CEO Tim Cook al begin januari had gewaarschuwd voor een lagere omzet van Apple. Toen hadden de markten al tijd om te reageren, waardoor de schok nu mee leek te vallen. De omzet is uiteindelijk ietsjes minder hard gedaald. Cook voorspelde toen een omzet van 84 miljard dollar en zit er dus maar 300 miljoen dollar naast.

Record

Ondanks dat de verkoop van iPhones tegenviel, zegt Apple wel een recordaantal Macs en Apple Watches te hebben verkocht. Ook andere diensten van Apple, zoals de Apple Store en Apple Music, groeide met 17%.

Frank Meijer

Valt net als Max ook op rood, maar dan politiek gezien. Voelde zich te cool voor de universiteit, dus is maar journalistiek gaan studeren. Daar kon hij de klassieke onderpresteerder blijven uithangen. Slijt een deel van z’n dagen bij Follow the Money, maar is nog steeds niet afgestudeerd.

Reageren