Afbeelding door lorenz.markus97, via Flickr (CC BY 2.0)

Rekeningrijden blijkt populair te worden bij de meerderheid

Noem tijdens een verjaardag met ome Henk het woord ‘rekeningrijden’ en je hebt voor drie uur discussievoer: “Rekeningrijden is betutteling van de middelklasse en wordt alleen maar gedaan om nog meer de zakken van politici te vullen!”. Buiten dat politici aan de Balkenende-norm vastzitten, is rekeningrijden een mogelijke oplossing voor de toenemende drukte op de weg. En steeds meer mensen zien het dan ook zitten, volgt uit een onderzoek van I&O. 

Rekeningrijden is simpel gezegd betaling per kilometer, of nog neutraler gezegd: betaling per afstand. Als jij de weg opgaat dan zul je een kilometerheffing betalen en als jouw auto stilstaat, doe je dat niet. Deze kilometerheffing komt dan in de plaats voor de wegenbelasting. Zo wil de overheid ervoor zorgen dat er minder landelijke files komen. Mensen kiezen dan wellicht eerder het openbaar vervoer, of wisselen het ov af met de auto.

Opvallend

Tijdens het onderzoek van I&O Research werd er geconcludeerd dat zelfs mensen die op de VVD en CDA stemmen voor een vorm van rekeningrijden waren. Over het algemeen zijn de kiezers van deze twee partijen er tegen. Meer dan de helft van de mensen die zeiden dat ze op deze partijen stemden reageerde positief.

Associaties

I&O Research zegt dat ze in hun onderzoek geen gebruik hebben gemaakt van de termen ‘rekeningrijden’, ‘kilometerheffing’ en andere soortgelijke termen die ervoor kunnen zorgen dat mensen negatieve associaties krijgen met het woord. Zo wordt er vermeden dat mensen denken: ‘o, daar is mijn partij tegen, ik stem ook tegen’ zonder dat ze echt nadenken over het concept, zegt onderzoeker Peter Kanne.

Er werd wel een aantal kanttekeningen geplaatst bij het rekeningrijden. Een daarvan was dat mensen ter compensatie van het rekeningrijden wilde dat het ov goedkoper werd, en er werden zorgen geuit over dat de lage middelklasse niet de dupe werd van het rekeningrijden.

Afbeelding door lorenz.markus97, via Flickr (CC BY 2.0)

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.

Reageren