Chinese app laat zien wie er om je heen schulden heeft

Je staat lekker in de Gucci winkel met je eerst verdiende salaris van de baas, omdat je net bent afgestudeerd. Vervolgens komt iemand anders razendsnel de winkel binnen rennen en roept: “Caissière! Verkoop hem niets, hij heeft nog €60.000 studieschuld. Hij kan dit helemaal niet betalen!” Het lijkt misschien op een passage uit het boek 1984, maar in China is dit sinds een aantal weken mogelijk.

In China is vandaag een app live gegaan die mensen op straat laat zien wie er om hen heen schulden heeft. Deze app kun je installeren via de app WeChat, het Chinese alternatief voor WhatsApp. Het Hooggerechtshof van Noord-China heeft de app sinds 16 januari vrijgegeven. In een straal van van 500 meter verschijnt iedereen op de kaart met een nog openstaande schuld. De app is gelanceerd met het Chinese concept van ‘sociaal krediet’ in het achterhoofd.

Dit is hoe de app er uitziet.

Sociaal krediet

Wat houdt de term ‘sociaal krediet’ in? Dit concept is bedacht door de Chinese overheid en komt er kort gezegd op neer dat wat je in je dagelijks doet, meehelpt of juist tegen je werkt in het verdere leven. Loop jij bijvoorbeeld vaak door het rode licht? Dan gaat je sociale krediet omlaag en kun je minder snel internet krijgen, of wordt je energierekening hoger. Ben je een braaf burger? Dan mag je goedkoop met de trein en geniet jij van goedkopere boodschappen.

We ontkomen er niet aan de link te leggen met het George Orwell, de schrijver van het boek 1984, waarin burgers ook worden beoordeeld op hoe ze zich in het dagelijks leven gedragen. Daar gaat het zelfs door tot een politie die de gedachten kan lezen, de thought police. Een zekere gelijkenis valt te zien in het ‘sociaal krediet.’

Motivatie

Iedereen doet natuurlijk wat met een reden. In China is de app een manier om de mensen met schuld door andere burgers te laten verklikken. Als jij bijvoorbeeld denkt dat iemand zijn of haar schulden makkelijk kan betalen, kun jij hem of haar aangeven. Hetzelfde geldt voor iemand met schulden die in een vet duur restaurant dineert, of in de Gucci winkel loopt.

De Chinese overheid ziet dit als een motivator om een ‘sociaal kredietwaardige samenleving’ te creëren. Zoals Bright.nl het fenomeen mooi vatte: dit is geen fat-shaming, maar debt-shaming.

Afbeelding door Peter Griffin (CC0)

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.

Reageren