House of Commons Lagerhuis Brexit

Hier wordt morgen over gestemd in het Britse Lagerhuis

Morgen vindt er een stemming plaats in het Britse Lagerhuis over enkele aanpassingen op de Brexit. Vorige week diende de leider van de oppositie, Jeremy Corbyn, deze amendementen officieel bij het Britse parlement. De Geldpers zet ze voor je op een rijtje.

Over twee maanden staat de scheiding tussen het Verenigd Koninkrijk (VK) en de Europese Unie (EU) op het programma. De Britten hebben echter nog een lange weg te gaan. Omdat de deal die premier Theresa May sloot met de EU keihard werd weggestemd in het parlement, diende Labour-leider Jeremy Corbyn vorige week een reeks aanpassingen op de Brexit in.

Zetelverdeling in Britse Lagerhuis
Zetelverdeling in Britse Lagerhuis

Afbeelding: blauw = Conservatieven (317 zetels), rood = Labour (256 zetels), geel = SNP (35 zetels), oranje = Liberal Democrats (11 zetels), bruin = DUP (10 zetels).

De amendementen zijn van verschillende parlementariërs afkomstig en morgen wordt er over deze aanpassingen gestemd in het Lagerhuis. Er wordt morgenochtend wel nog door de voorzitter van het Lagerhuis, in het Brits ‘House of Commons’, gekozen over welke amendementen gestemd gaat worden.

Uitstel

Een van de amendementen met een grote kans van slagen in het parlement is de Cooper-Boles Delay. Dit amendement is vernoemd naar Mays partijgenoot Nick Boles en een lid van de oppositiepartij Labour, Yvette Cooper. Cooper en Boles willen dan het parlement gaat stemmen over uitstel van Brexit, die nu gepland staat op 29 maart. Weet dit amendement een meerderheid te halen morgen, dan zal hier op 5 februari over gedebatteerd worden. En als May voor 26 februari niet een eigen deal door het parlement heeft gekregen, moet ze om uitstel gaan vragen bij de EU. Als leden van de Labour-partij morgen dit amendement steunen, is de kans dat deze slaagt erg groot.

Als May voor 26 februari niet een eigen deal door het parlement heeft gekregen, moet ze om uitstel gaan vragen bij de EU

Ook Labour-parlementariër Rachel Reeves wil dat de Brexit uitgesteld wordt. Zij kwam met een amendement die May ook zou verplichten om uitstel te vragen bij de EU, mocht ze voor 26 februari geen eigen deal hebben. De kans van slagen is ook hier afhankelijk van de Labour-partij. Nog twee andere parlementariërs van deze partij, Stella Creasy en Lisa Nandy, willen uitstel en kwamen met een amendement. Zij willen dat een groep van 250 mensen wordt gevormd die de bevolking moet representeren. Deze groep moet zich vervolgens over Brexit buigen en aanbevelingen geven aan het parlement. De kans dat dit amendement slaagt is echter klein.

Tweede referendum

Er zijn ook amendementen die een tweede referendum voorstellen. Een daarvan is van Vince Cable. Cable is de leider van de Liberal Democrats, een sociaal-liberale partij die maar 11 zetels heeft in het Britse Lagerhuis. Cable wil met z’n amendement dat het parlement een nieuw referendum uitroept. Alleen leden van de Liberal Democrats staan achter het amendement, dus de kans dat deze slaagt is erg laag. De kans is bovendien klein dat de voorzitter van het parlement dit amendement kiest om over te stemmen.

Jeremy Corbyn Brexit
Labour-leider Jeremy Corbyn

Wiens amendement ook oproept voor een referendum, is die van Labour-leider Corbyn. Een referendum heeft niet zijn voorkeur, die gaat eerder uit naar een douane-unie of zelfs nieuwe verkiezingen. Corbyn ziet met de hele heisa rond de Brexit zijn kans schoon om met zijn Labour meer zetels te veroveren als er nieuwe verkiezingen komen. In zijn amendement wil hij dat het parlement stemt over een douane-unie en over een nieuw referendum. De kans van slagen is klein. Zelfs leden van de Conservatieven die voor een nieuw referendum zijn, zouden niet snel stemmen voor een voorstel van hun grootste tegenstander.

Muiterij van het parlement

Een amendement wat ook belangrijk is om uit te lichten, is die waarbij het parlement de controle grijpt. Over het hele land? Nee dat niet, maar mogelijk wel over de toekomst van het land. Dominic Grieve is een Conservatieve maar wel tegenstander van de Brexit. Grieve kwam met een amendement waarin leden van het parlement in totaal zes dagen krijgen om te debatteren over Brexit. Hierbij hebben parlementariërs de controle, niet de premier. Als dit amendement wordt gekozen voor de stemming én als Labour erachter gaat staan, heeft dit amendement een kans van slagen.

Ander opties

Er zijn verder nog amendementen ingediend waarmee een ‘no-deal’ én de ‘Irish backstop’ worden uitgesloten. Een Brexit zonder deal heeft veel tegenstanders omdat het wel eens ernstige economische gevolgen kan hebben, zowel voor de Britten als voor de EU. De ‘Irish backstop’ moet ervoor zorgen dat Noord-Ierland (VK) onderdeel blijft van de douane-unie van de EU, om te voorkomen dat er een grens komt tussen Noord-Ierland en Ierland.

Maar veel voorstanders van de Brexit vinden dat maar niets, ook binnen de Conservative Party van de premier.

Afbeelding: UK government (OGL 3), via Wikimedia Commons

Frank Meijer

Valt net als Max ook op rood, maar dan politiek gezien. Voelde zich te cool voor de universiteit, dus is maar journalistiek gaan studeren. Daar kon hij de klassieke onderpresteerder blijven uithangen. Slijt een deel van z’n dagen bij Follow the Money, maar is nog steeds niet afgestudeerd.

Reageren