Capitol Senaat shutdown

Shutdown Amerikaanse overheid gaat gewoon verder

Gisteravond werden twee voorstellen om de shutdown van de Amerikaanse overheid te beëindigen weggestemd in de Senaat. Hiermee gaat de shutdown dus verder en krijgen 800.000 ambtenaren al 34 dagen niet betaald.

De twee voorstellen werden gisteren in de Senaat gedaan, maar haalden beide niet een meerderheid van 60 stemmen. Zowel de Republikeinen als de Democraten deden een voorstel. Bij de stemming waren er ook senatoren die het voorstel van de tegenpartij steunden, maar het mocht niet baten.

Het voorstel van de Republikeinen bestond uit een budget van 5,7 miljard dollar voor het bouwen van een muur langs de grens en tijdelijke bescherming voor sommige immigranten. Het plan, dat op de steun van president Trump kon rekenen, werd met 50 stemmen voor en 47 tegen niet aangenomen. Er was één Democraat die voor het plan van de Republikeinen stemde.

Het voorstel van de Democraten was dat er geen budget zou komen voor een muur langs de grens. Ook dit plan kreeg geen meerderheid: 52 voor en 44 tegen. Zes Republikeinen steunden het plan.

800.000

Op 22 december begon de ‘gedeeltelijke’ shutdown. De shutdown wordt zo genoemd omdat niet het volledige ambtenarenapparaat stilligt. Wel zijn er 800.000 ambtenaren die niet betaald worden. Sommigen blijven toch werken, anderen zitten thuis. De ambtenaren worden wel met terugwerkende betaald, zodra er een begroting goedgekeurd is.

Shutdown

Bij een government shutdown worden overheidsdiensten stilgelegd, omdat men het niet eens kan worden over de begroting. Aan het einde van een fiscaal jaar in de VS moet er een nieuwe begroting komen, die vervolgens goedgekeurd moet worden. Lukt het niet om het eens te worden, dan volgt een ‘government shutdown’ totdat er wel overeenstemming is. Tot die tijd zijn veel overheidsdiensten niet beschikbaar omdat de ambtenaren naar huis worden gestuurd. Zonder loon.

Lees ook: ‘Shutdown overheid begint Amerikaanse economie pijn te doen

Door de 800.000 ambtenaren die niet kunnen werken, wordt de groei van de Amerikaanse economie tegengehouden. Best logisch, minder mensen die werken betekent minder economische groei. Ook hebben deze mensen momenteel dus geen loon wat ze kunnen uitgeven, wat economische groei ook tegenwerkt.

Afbeelding: Martin Falbisoner (CC BY-SA 3.0), via Wikimedia Commons

Frank Meijer

Valt net als Max ook op rood, maar dan politiek gezien. Voelde zich te cool voor de universiteit, dus is maar journalistiek gaan studeren. Daar kon hij de klassieke onderpresteerder blijven uithangen. Slijt een deel van z’n dagen bij Follow the Money, maar is nog steeds niet afgestudeerd.

Reageren