Investeringsfonds wordt ineens $41 mld minder waard door Fat Finger

Het was even hyperventileren bij Jardine Matheson, een zeer oud investeringsfirma dat gister ineens 83 procent minder waard werd op de beurs. Het aandeel stond op $66,47, maar voordat de markt opende werden er 167.500 aandelen voor een prijs van $10,99 verhandeld. De fout wordt toegeschreven aan het zogenaamde ‘Fat Finger Syndrome’. 

De Jardine Matheson Group is een imperium van Aziatische bedrijven met restaurants, supermarkten en zelfs 31 autodealers van Mercedes-Benz. Een greep uit deze restaurants zijn veel filialen van Pizza Hut en 7-Eleven. Daarnaast bezitten ze IKEA’s door heel Azië en houden ze van hun portfolio spreiden. Ze hebben in 2017 dan ook goed weten te boeren. De winst van Jardine Matheson bedroeg in dat jaar $8,3 mld. Hun andere divisie, Jardine Strategic, maakte een winst van $8,2 mld. Dat is in totaal dus $16,5 wat ze mee naar het volgende jaar mochten nemen. Een stijging van ongeveer $5,5 mld ten opzichte van 2016.

Dikke vinger

Dus waarom kan het aandeel dan nog steeds met 83 procent kelderen, al het zo goed gaat met het bedrijf? Dat is dus dat Fat Finger Syndrome, waarvan je misschien wel eens vaker hebt gehoord. Het is een term uit de beleggerswereld die gebruikt wordt als iemand op een verkeerde toets drukt of tijdens een transactie een verkeerd cijfer intikt. Dat heb jij vast zelf ook wel eens, dat je ‘hier’ wilt typen en dan ineens iets heel anders typt. Je begrijpt waarschijnlijk wat we bedoelen.

Bij traders gaat het vaak niet alleen om een spelfoutje, maar om een transactie. Dan is het heel zielig voor diegene die in plaats van 200.000 aandelen 2.000.000 aandelen koopt door een slippertje met zijn/haar vinger. Als dit gebeurt, heet dit een Fat Finger. Je (te) dikke vinger zorgde voor die fout. Het ging in het geval van Jardine om een fout bij het invoeren van de aandelenprijs waarvoor degene de aandelen wilde verkopen.

Raadsel

Hoe deze fout precies in elkaar zit, weten we eigenlijk nog niet. Tegenwoordig gebeurt het handelen vaak ook elektronisch, dus het kan ook een error zijn. Dat blijft dus even afwachten. De aandelenkoers staat overigens gewoon weer op de normale prijs van rond de $67.

 

Afbeelding door ScareCriterion12 – Eigen werk, CC BY-SA 4.0.

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.

Reageren