Afbeelding door Norsk Elbilforening, via Flickr (CC BY 2.0)

Ghosn toch afgetreden als topman Renault

Carlos Ghosn, die alweer meer dan twee maanden geleden opgepakt werd, heeft gister besloten om af te treden als topman van Renault (dat ook Nissan en Mitsubishi onder zich heeft). Dat is nota bene door de MinFin van Frankrijk Le Maire bekendgemaakt. Ghosn wordt al een tijd lang vastgehouden in een Japanse cel, vanwege belastingontduiking en andere frauduleuze handelingen bij Nissan.

Enige tijd geleden schreven wij al over het feit dat Ghosn zijn sporen zelfs naar Nederland leidde. Hij zou onder andere op kosten van zijn werkgever panden gekocht voor ‘enorme bedragen’ onder andere in Amsterdam. Voor deze panden betaalde Ghosn zelf niks en er is geen zakelijke verklaring waarom de huizen zijn gekocht met bedrijfsgeld. Deze werden via een schijnconstructie in ons land aangeschaft. De vier panden werden gekocht via een speciaal opgericht besloten vennootschap. Dat was zogenaamd bedoeld voor Nissan om te investeren in start-ups, maar werd waarschijnlijk (!) misbruikt voor de privé panden van Ghosn.

Niets bewezen

Renault wilde Ghosn niet ontslaan totdat er bewezen sporen van fraude waren. In veel landen hanteren we tenslotte het systeem onschuldig tot je schuldig bent bevonden, en niet andersom. De nu ex-topman was al wel opgestapt als voorzitter van Nissan en Mitsubishi, en met de vrijwillige terugtred van hem bij Renault moet er nu worden gezorgd voor een opvolger.

Groot kanshebber is de interim-ceo Thierry Bolloré, die nu overigens ook nog steeds operationeel directeur is. Daarnaast wil Renault als voorzitter Jean-Dominique Senard, een topman die vertrekt bij bandenexpert Michelin.

Afbeelding door Norsk Elbilforening, via Flickr (CC BY 2.0)

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.

Reageren