VS annuleert afspraak met China over beëindigen handelsoorlog

Waar velen dachten dat de VS en China goed op weg waren om een punt te zetten achter de handelsoorlog, blijken de onderhandelingen toch niet soepel te gaan. Leden van regering van Trump hebben een geplande afspraak met de Chinezen afgezegd omdat er te weinig vooruitgang zou zijn.

Het was de bedoeling dat Wang Shouwen, viceminister van Handel, en Liao Min, viceminister van Financiën, de VS deze week zouden bezoeken voor voorbereidende gesprekken. Deze gesprekken waren bedoeld als voorbereiding op de gesprekken tussen hogere piefen van China en de VS. Deze gesprekken staan gepland op 30 en 31 januari.

Maar er schijnt volgens de Financial Times te weinig vooruitgang te zijn geboekt op twee belangrijke vlakken. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat een potentiële handelsdeal tussen de twee landen in gevaar komt. De deadline voor deze overeenkomst is 1 maart. En als die deal er niet komt, dan gaat de handelsoorlog nog een versnelling hoger. De annulering van de voorbereidende gesprekken wordt echter ontkent door Larry Kudlow, de hoogste economisch adviseur van president Trump. Tegenover CNBC zegt hij: “Het verhaal is ongewijzigd, we gaan richting onderhandelingen.”

Dubbele tarieven

Trump heeft namelijk al eerder aangegeven om de importheffingen meer dan te verdubbelen op ongeveer de helft van Chinese export naar de VS. Deze gaan dan van 10 procent naar 25 procent. Dat zou ernstige gevolgen kunnen hebben voor de financiële markten.

Eerder waren de geluiden over hoe de onderhandelingen verliepen nog vooral positief. Trump tweette eerder deze maand dat de onderhandelingen goed gingen, toen een delegatie van de VS in China was voor gesprekken. Dat kan natuurlijk met een korreltje zout worden genomen, maar ook staatssecretaris van Handel en Buitenlandse landbouwzaken Ted McKinney zei dat de onderhandelingen goed waren verlopen.

Frank Meijer

Valt net als Max ook op rood, maar dan politiek gezien. Voelde zich te cool voor de universiteit, dus is maar journalistiek gaan studeren. Daar kon hij de klassieke onderpresteerder blijven uithangen. Slijt een deel van z’n dagen bij Follow the Money, maar is nog steeds niet afgestudeerd.

Reageren