Jeremy Corbyn Brexit Labour

Oppositieleider Corbyn komt officieel met alternatieven Brexit

Het Verenigd Koninkrijk is een stapje dichter bij een tweede referendum gekomen, nu oppositie- en Labour-leider Jeremy Corbyn een amendement op het plan voor Brexit heeft ingediend bij het Lagerhuis.

 Met zijn amendement, een aanpassing op het Brexitplan, wil Corbyn dat er over verschillende alternatieven gestemd wordt in het Britse parlement. Een van deze opties is bijvoorbeeld een tweede referendum. Een andere optie is aan de Europese Unie verbonden blijven door middel van een douane-unie.

Lees ook: Brexit: May mist deadline, EU verdeeld over uitstel

Of deze plannen ook populair zijn bij zijn medeparlementariërs is nog maar de vraag. Veel voorstanders van de Brexit, Brexiteers genoemd, willen juist geen douane-unie omdat daarmee de grenzen openblijven. Veel Britten hebben voor een vertrek gekozen omdat ze de grenzen dicht willen hebben. Zelf is Corbyn niet zo’n fan van een tweede referendum, vooral omdat veel kiezers voor zijn Labour-partij voor een scheiding met de Europese Unie zijn.

Meer amendementen

Ook onder andere Britse parlementariërs is een tweede referendum niet erg populair. Toch zou het vooruitzicht van een Brexit zonder deal, wat bijna gelijk staat aan chaos, ervoor kunnen zorgen dat leden van het Lagerhuis toch instemmen. Naast het amendement van Corbyn zijn er nog meerdere amendementen ingediend, bijvoorbeeld voor het uitstellen van de Brexitdatum. Over al deze aanpassingen zal op 29 januari gestemd worden, precies twee maanden voor de dag dat de Britten de EU zouden moeten verlaten.

Afbeelding: Chatham House, London (CC BY 2.0), via Wikimedia Commons

Frank Meijer

Schrijft over allerlei dingen en wil na een paar bier nog wel eens beginnen over een vijfjarenplan. Woont in Ûtreg en is bijna klaar met de studie Journalistiek.

1 reactie