Photo by Ingo Joseph from Pexels

TomTom verkoopt Telematics voor €910 mln aan bandenfabriek Bridgestone

TomTom heeft na vier maanden een koper bekend gemaakt van Telematics, het onderdeel van TomTom dat zich bezighield met de navigatie voor de lease- en transportsector. Bridgestone, die je misschien kent als de oud hofleverancier van de Formule-1 banden, is de gelukkige koper. Met deze verkoop wilde de CEO Harold Goddijn ervoor zorgen dat er meer focus in het bedrijf kwam. 

Wij meldden een tijdje geleden al dat de verkoop van Telematics eraan zat te komen, maar destijds dacht ING dat Telematics niet meer dan €700 mln zou opbrengen. UBS daarentegen zei dat het paradepaardje van TomTom wel eens een miljard kon opbrengen. In dit geval zat UBS dichterbij. Het merendeel van de verkoopsom, ongeveer €750 mln, zal verdeeld worden onder de aandeelhouders. Dat zegt Goddijn althans.

Waarom?

Op het eerste gezicht lijkt de verkoop van Telematics een erg rare actie. De divisie groeide namelijk erg snel en bedroeg ook 18% van de totale jaaromzet van TomTom. Daarnaast had het 46.000 klanten en 861.000 gebruikers in heel Europa.

Waarom is er dan toch gekozen voor de verkoop? Ook daar heeft TomTom een verklaring voor. Ze zeggen dat Telematics simpelweg niet meer in de strategie paste. De verkoop moet TomTom in staat stellen om zich volledig te focussen op nieuwe technologie voor zelfrijdende auto’s. Goddijn zegt dan ook dat TomTom door de verkoop een ‘sterk opererend bedrijf’ wordt, met focus.

Beurs

Het aandeel staat op het moment van schrijven op €7,84, dat is een koersverschil van -2,6% ten opzichte van gister. In de afgelopen 12 maanden had je er sowieso goed aan gedaan om TomTom aan andere beleggers te laten. Ten opzichte van 22 januari 2018 noteert TomTom -11,0%.

Foto door Ingo Joseph via Pexels

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.

Reageren