Afbeelding door freestocks.org, via Flickr (CC0 1.0)

Bijverdienen als Uber-chauffeur? Jammer, mag niet meer

Uber is een geniaal concept waardoor mensen veel sneller en goedkoper op de plaats van bestemming aan kunnen komen. Alleen aan dat snelle komt volgens Uber Nederland in ieder geval deels een eind. Uber Nederland heeft na een reeks dodelijke ongelukken met Uber-chauffeurs besloten de minimumleeftijd van 18 naar 21 jaar te verhogen. Dit om de roekeloosheid van zeer jonge, onervaren bestuurders tegen te gaan.

De minimumleeftijd om Uber-chauffeur te worden is per land verschillend. Zo mag je in Nederland al met 18 jaar en auto besturen (en dus jezelf aanmelden voor Uber), waar dat in de Verenigde Staten pas mag bij een leeftijd van 21 jaar. Na de ongelukken in Amsterdam hebben ze er nu toch voor gekozen om van deze standaard regeling af te zien.

Bijbaantje

Het zou heel goed kunnen werken: een student die in de avonduurtjes wat bijverdient door te chauffeuren bij Uber met zijn eigen auto. Daar komt alleen nog heel wat bij kijken voordat je rond mag rijden om bezopen personen af te zetten. Of hardwerkende mensen natuurlijk, die vergeten we niet.

Licenties

Wat moet je allemaal hebben? Dat hebben we al eens voor je uitgerekend, maar hier komt de som nog een keer.

Allereerst moet je een ‘chauffeurskaart’ halen. Kosten: €700! Heb je die chauffeurskaart op zak, moet je een taxivergunning aanvragen. Dat heeft nogal wat voeten in de aarde. Je moet je aanmelden met een eigen onderneming bij de Kamer van Koophandel (€50), daarna moet je een Verklaring Omtrent Gedrag (€41) hebben. Deze kosten moet je maken om Uberhaupt (haha) een taxivergunning te mogen aanvragen en die paar tientjes vallen dan volledig in het niets. Een vergunning voor taxivervoer kost €1440!

Het was even slikken, maar de taxivergunning is geregeld. Dan ben je er nog steeds niet. Met je taxivergunning mag je een ondernemerskaart aanvragen, die nodig is om de boordcomputer in de auto te activeren. Toch weer even €130 die erbij komt, en dan is er nog geen euro verdiend.

Een bijbaantje was het dus al niet echt, maar nu mág het niet eens meer als je onder de 21 bent. 

Afbeelding door freestocks.org, via Flickr (CC0 1.0)

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.

Reageren