Miljardairs werden vorig jaar met $2,5 miljard per dag rijker

Mensen met een miljard dollar of meer op de bankrekening zagen hun gezamenlijke vermogen in 2018 met 2,5 miljard dollar toenemen, per dag. Dat is 12% meer dan het jaar ervoor. Daarnaast nam het vermogen van de armste 3,8 miljoen mensen juist met 11% af, blijkt uit een rapport van Oxfam Novib.

Het jaarlijkse rapport ‘Public Good or Private Wealth’ van Oxfam Novib gaat over wereldwijde economische ongelijkheid en laat ook dit jaar bijzondere cijfers zien. Er werd bijvoorbeeld berekend hoeveel rijke mensen evenveel bezitten als de arme helft van de wereldbevolking. Dat zijn er dus 26. Uit het rapport blijkt dus dat miljardairs samen elke dag 2,5 miljard dollar mochten bijschrijven, terwijl de armste helft van de bevolking hun gezamenlijke ‘vermogen’ met 11% zag afnemen.

Belasting op vermogen

Ook berekende Oxfam dat er in 2015 voor elke dollar die er wereldwijd aan belastinginkomsten binnenkwam, slechts 4 procent uit vermogen kwam. Dat betekent dat bijvoorbeeld arbeid, wat bij veel arme mensen het enig is wat ze hebben, veel zwaarder belast is dan bijvoorbeeld eigendom. In veel landen zijn belastingen die rijken rijk moeten houden, zoals belasting op vermogen of erfenissen, ook nog eens lager geworden of zelfs verdwenen.

Grootverdieners en ondernemers

Ook voor grootverdieners en ondernemers was 2018 een mooi jaar. In rijke landen daalde de belasting op inkomen voor de grootste verdieners van 62% in 1970 naar 38% in 2013. In armere landen is de hoogste inkomstenbelasting zelf maar 28%. In het Brazilië van de nieuwe rechtse president Jair Bolsonaro betaalt de armste 10% zelfs meer inkomstenbelasting dan de rijkste 10%. Voor ondernemers ging de winstbelasting wereldwijd naar beneden, van 38% in 2003 naar 24% in 2018. Dat gebeurde bijvoorbeeld ook in Nederland, waar de winstbelasting van 25% naar 20,5% ging.

Voor het rapport gebruikt Oxfam cijfers over arme mensen uit het Credit Suisse Global Wealth Data Book en cijfers over de rijken uit de lijst met miljardairs van Forbes.

Frank Meijer

Valt net als Max ook op rood, maar dan politiek gezien. Voelde zich te cool voor de universiteit, dus is maar journalistiek gaan studeren. Daar kon hij de klassieke onderpresteerder blijven uithangen. Slijt een deel van z’n dagen bij Follow the Money, maar is nog steeds niet afgestudeerd.

Reageren