Brexit

Brexit: May mist deadline, EU verdeeld over uitstel

De Britse premier Theresa May komt vandaag niet met een plan B voor Brexit en komt ook terug op haar uitspraken dat ze met de Britse partijen aan tafel zou gaan zitten over vervolgstappen. Daarnaast meldt Bloomberg dat Europarlementariërs verdeeld zijn over hoe lang Brexit zou moeten worden uitgesteld.

Vorige week dinsdag werd het plan van May voor een 650 koppen tellend Brits Lagerhuis weggestemd met 432 stemmen. Het was een gigantische nederlaag voor de Britse premier. Bloomberg sprak zelfs van de grootste nederlaag in het Britse parlement in de moderne geschiedenis. May wist een motie van wantrouwen de volgende dag wel te overleven. Na afloop van die stemming zei May dat zij met de Britse partijen zou gaan overleggen over vervolgstappen.

Ierse grens

Daar komt de Britse premier nu dus op terug. May hoopt genoeg te hebben aan de steun van haar eigen partijleden en die van de Noord-Ierse partij DUP, die ervoor zorgen dat haar partij een meerderheid heeft in het Lagerhuis. May hoopt toch een meerderheid te krijgen voor haar plan door opnieuw te kijken naar de ‘Irish backstop’. De Irish backstop moet ervoor zorgen dat Noord-Ierland (VK) onderdeel blijft van de douane-unie van de EU, om te voorkomen dat er een grens komt tussen Noord-Ierland en Ierland.

Maar veel voorstanders van de Brexit vinden dat maar niets, ook binnen de Conservative Party van de premier. Nu May besloten heeft om steun te zoeken bij haar eigen partij, moet er dus opnieuw gekeken worden naar deze backstop. Ook zullen er andere zorgen van haar partijleden moeten worden besproken om het aangepaste plan uiteindelijk door het parlement te krijgen. Het probleem dat May daarmee creëert is dat ze met een plan komt waar de Europese leiders het weer niet mee eens zijn. De EU heeft al aangegeven daar niet over te willen onderhandelen.

Als het volgende plan van May weer niet door het parlement komt is het zeer onduidelijk wat er gaat gebeuren. Mogelijk vormen parlementsleden een meerderheid en nemen de controle over de Brexit over of er komen nieuwe verkiezingen. Ook zijn een nieuw referendum en uitstel van Brexit niet uitgesloten.

Verdeeldheid

Ondertussen is er verdeeldheid onder Europarlementariërs over een mogelijk uitstel van Brexit. Volgens bronnen van Bloomberg is er vooral onenigheid over de lengte van uitstel. Sommigen willen de Britten ruim de tijd geven om eruit te komen, anderen denken juist dat er druk moet worden gezet op de Britten door ze niet te lang de tijd te geven.

Frank Meijer

Valt net als Max ook op rood, maar dan politiek gezien. Voelde zich te cool voor de universiteit, dus is maar journalistiek gaan studeren. Daar kon hij de klassieke onderpresteerder blijven uithangen. Slijt een deel van z’n dagen bij Follow the Money, maar is nog steeds niet afgestudeerd.

Reageren