Tesla Model 3

Tesla gooit 7% van het personeel eruit voor Model 3

Tesla heeft aangegeven weer banen te gaan schrappen, dit keer zo’n 7 procent van het totale aantal werknemers, om de goedkope Model 3 auto’s te kunnen maken. Vorig jaar deed de autofabrikant dit ook al, om vervolgens opnieuw mensen aan te nemen. Het nieuws kwam tot ons via een blogpost van Tesla.

 Tesla heeft zo’n 45.000 werknemers, 5.000 meer dan rond de zomer. In die zomer kondigde Tesla ook al aan om banen te gaan schrappen. Het ging toen om 9 procent van het personeelsbestand. Niet veel later werden er alsnog weer 9.000 mensen aangenomen. Tesla bracht het nieuws in een blogpost waarin een e-mail van CEO Elon Musk aan zijn personeelsleden stond.

Beurs

Beleggers gingen niet zo lekker op dit nieuws; in de handel voor het openen van de markt in de Verenigde Staten ging tesla met 7,6% onderuit. Het ziet ernaar uit dat Tesla wel winst heeft gemaakt in het laatste kwartaal van 2018, maar deze zal lager zijn dan de winst in het derde kwartaal. Die winst in het derde kwartaal noemt het bedrijf in de blogpost de eerste ‘betekenisvolle’ winst in de 15 jaar dat het bedrijf bestaat.

Model 3

Voor dit kwartaal ziet er hopelijk een kleine winst in, aldus Tesla. Het bedrijf hoopt deze kleine winst te behalen door het verschepen van hoger geprijsde Model 3 auto’s naar Europa en Azië. Vanaf mei wil Tesla dit model in alle markten kunnen aanleveren. Het model is bedoeld voor de middenklasse en is dus betaalbaarder dan eerdere Tesla’s.

Er is geen andere weg – Elon Musk

De toekomst van Tesla zal erg afhankelijk zijn van het succes van dit model. In de e-mail aan zijn personeel legt Musk uit hoe lastig het is voor Tesla in de competitieve auto-industrie. Om een betaalbare Model 3 te kunnen realiseren, zullen er dus koppen moeten rollen. “Er is geen andere weg”, zegt Musk in de e-mail.

Afbeelding: mariordo59 (CC BY-SA 2.0), via Flickr

Frank Meijer

Valt net als Max ook op rood, maar dan politiek gezien. Voelde zich te cool voor de universiteit, dus is maar journalistiek gaan studeren. Daar kon hij de klassieke onderpresteerder blijven uithangen. Slijt een deel van z’n dagen bij Follow the Money, maar is nog steeds niet afgestudeerd.

Reageren