ING House

Flink minder bonussen bij ING door witwasaffaire

ING Bank gaat een stuk minder bonussen uitkeren over 2018 vanwege de recordschikking van 775 miljoen euro die de bank deed met het Openbaar Ministerie (OM), dat meldt het FD. Dat is balen voor het personeel, want verder was het financieel geen slecht jaar voor de bank.

Vorig jaar werd er voor 403 miljoen euro aan bonussen verdeeld onder het personeel van ING. De bonussen, die in het voorjaar worden uitgekeerd, zullen dit jaar een stuk minder zijn. Hoeveel minder dat is, wil ING niet zeggen maar woordvoerder Raymond Vermeulen zei tegenover Bloomberg wel dat het bedrag ten opzichte van vorig jaar niet gehalveerd zal worden.

Volgens bronnen van het FD blijft er voor veel mensen bij de bank weinig over. Voor het bestuur blijft er niets over, want die hebben eerder al afstand gedaan van hun bonus. Het is extra pijnlijk voor medewerkers van de bank, want het was op zakengebied een goed jaar voor ING. Los van de megaboete dan. De winst viel hoger uit en het aantal klanten nam toe.

Witwassen

ING schikte in september met het Openbaar Ministerie (OM) in een grote witwaszaak. Hoe groot? Nou, de ING schikte voor maar liefst 775 miljoen euro. Een recordbedrag was dat. De minister van Financiën Wopke Hoekstra vroeg om uitleg en de positie van Hamers stond ook ter discussie. ING bekende schuld, maar vervolging werd dus afgekocht. Ook Hamers leek er zonder kleerscheuren vanaf te komen, want het OM had ervoor gekozen geen personen te vervolgen.

Minister Hoekstra vond echter wel dat er ‘personele consequenties’ moesten zijn en riep de lui van ING op het matje. Dat betekende het einde van het dienstverband van CFO Koos Timmermans, die vrijwillig terugtrad. Vorige maand werd bekend dat hij wordt opgevolgd door Tanate Phutrakul uit Thailand.

Vorige maand werd ook bekend dat De Nederlandsche Bank (DNB) ervoor koos om geen onderzoek te doen naar Ralph Hamers en zijn kornuiten. Met dat onderzoek zou worden getoetst of zij nog geschikt zijn om ING te leiden. DNB beriep zich bij deze keuze op een onderzoek van advocatenbureau Stibbe, een onderzoek wat volgens het FD in opdracht van ING zelf is uitgevoerd.

Frank Meijer

Valt net als Max ook op rood, maar dan politiek gezien. Voelde zich te cool voor de universiteit, dus is maar journalistiek gaan studeren. Daar kon hij de klassieke onderpresteerder blijven uithangen. Slijt een deel van z’n dagen bij Follow the Money, maar is nog steeds niet afgestudeerd.

Reageren