Crowdfunding

Crowdfunding: investeren in andermans droom

Stel je hebt veel spaargeld op je rekening staan, wat doe je daar dan mee? Je kunt een aantal dingen doen om nog iets uit je spaargeld te halen, bijvoorbeeld: je hypotheek aflossen, beleggen en je huis isoleren. Maar je kunt ook andere dingen doen met je spaargeld. Je kunt je spaargeld bijvoorbeeld investeren in andermans ondernemersdroom via crowdfunding.

Het geld op de bank laten staan levert niet meer zoveel op als vroeger. De spaarrente staat, ongeacht de manier van sparen, onder de 1,0%. En er zijn genoeg ondernemers, zowel van grote als kleine bedrijven, die wel raad weten met jouw spaargeld. Maar waarom zouden ondernemers via crowdfunding hun geld ophalen?

Bij de bank weet je niet wat zij met het geld doen of waar ze het vandaan hebben gehaald

De rente op een lening van crowdfunding staat vaak hoger dan de rente van een lening bij de bank. Shamida Smulders, van Smulders Kookt haalt ook geld op via crowdfunding voor haar onderneming. Ze heeft een bedrijf waar men maaltijden kan bestellen. Ze heeft al een eigen keuken waar ze de maaltijden maakt, maar wilt ook maaltijden gaan bezorgen. Het geld wat ze daarvoor nodig heeft, haalt ze op door middel van crowdfunding. Smulders: “Ik had ook makkelijk een lening aan kunnen vragen bij de bank omdat ik veel goede jaarrekeningen heb. Maar bij de bank weet je niet wat zij met het geld doen of waar ze het vandaan hebben gehaald. Bij crowdfunding weet je dat het om echt geld gaat, wat men zelf heeft verdiend. Daar wil ik dan best wat meer rente voor betalen.”=

Crowdfunding websites

Op websites zoals bijvoorbeeld crowdaboutnow.nl en fundingcircle.com pitchen bedrijven die willen uitbreiden of juist willen beginnen aan een bedrijf hun concept in de hoop dat investeerders daar hun spaargeld in investeren. Maar waar sommige investeringen alleen zijn weggelegd voor mensen met veel geld, kan er op deze websites ook met kleine bedragen worden geïnvesteerd. Op die manier kun je met je spaargeld investeren in de ondernemersdroom van iemand anders. De populariteit van crowdfunding neemt enorm toe: in 2018 is er in totaal 329 miljoen euro opgehaald met crowdfunding volgens cijfers van crowdfundingcijfers.nl. Dat is een stijging van 48% ten opzichte van 2017.

Gratis marketing

Waarom zouden ondernemingen niet naar personen of bedrijven gaan met veel geld? Crowdfunding is niet alleen een manier om geld bij elkaar te sprokkelen voor je onderneming, het is ook meteen een manier van marketing. Daarom is crowdfunding volgens Shamida Smulders ook zo’n voordeel. Doordat mensen met hun eigen spaargeld investeren in een bedrijf, willen ze ook dat dat bedrijf een succes wordt. Hoe meer mensen er investeren, hoe meer persoonlijke ambassadeurs. Omdat je via crowdfunding websites ook kleine bedragen kunt investeren, kan dit aantal ambassadeurs best oplopen. Dit bespaart weer marketinggeld. Shamida: “Ik denk dat ik het renteverschil tussen een lening van de bank en de rente op een lening via crowdfunding zeker heb terugverdiend omdat ik nu gratis marketing heb.”

Bekende bedrijven

Niet alleen kleine ondernemingen zoals Smulders Kookt doen aan crowdfunding. Ook grotere bedrijven breiden uit of zijn ontstaan door middel van crowdfunding. Srprs.me en restaurant Mama Kelly zijn twee voorbeelden van inmiddels bekende ondernemingen die door middel van crowdfunding uitgebreid zijn. Mama Kelly heeft na het succes in Den Haag dankzij crowdfunding een restaurant in Amsterdam kunnen openen. Srprs.me is een aanbieder van citytrips, waar mensen vlak voor vertrek pas horen wat de bestemming is. Zij hebben dankzij crowdfunding nog meer mensen een verrassingsreis kunnen laten maken.

Manon Van Koppen

Gevorderde kletskous met Rotterdams accent. Heeft een verborgen talent voor fileparkeren en cijfers. Is altijd op zoek naar een 'feestelijke' gelegenheid als excuus om taart te eten.

Reageren