Snapchat (-12%) CFO neemt ontslag, en dat is nummer 20+

Het gaat al langere tijd niet zo denderend met Snapchat, en gisteren kregen we weer te horen dat het aandeel SNAP met 12% de rode cijfers in dook. Wat is er toch aan de hand bij dat gele sp(r)ookjesbedrijf?

De aanleiding voor de rode cijfers van 12% is het vertrek van de chief financial officer van Snapchat. Met het vertrek van deze Tim Stone zien beleggers mogelijk de bevestiging van hun vermoedens: het is een puinzooi bij moederbedrijf SNAP. Stone kwam in mei aanlopen bij Snap. Dat terwijl hij daarvoor bij Amazon, een bedrijf wat het toch een tikkeltje beter doet. Volgens een verklaring is hij op zoek naar een andere uitdaging.

Bestuursonrust

Het wachten op weer een nieuw vertrek in de toplagen van Snapchat is inmiddels een sport geworden. Sinds juli 2018 verliet Vice-President of Hardware Mark Randall het bedrijf, evenals chief of communication Mary Ritti en Mitch Lasky. Dan hebben we het nog niet eens gehad over Chief of Human Resource Jason HalbertChief Strategy Officer Imran Kahn, Head of Product Tom Conrad en Head of Global Strategic Partnerships Elizabeth Herbst-Brady. Oh, we zijn vergeten dat Head of Sales Jeff Lucas ook nog weg is gegaan.

Kortom, het is een zooitje.

Eigenlijk alleen maar onrust

Onrust in de bestuurskamer komt vaak door onrust in andere delen van het veld. Denk eens aan de ‘Spectacles’, die met Snapchat-geïntegreerde zonnebril die erg aanbevolen werd door volgers over de hele wereld, maar vervolgens veel te duur was geprijsd. Niet erg natuurlijk, een foutje kan gebeuren. Maar dat is niet het enige punt.

Ook is SNAP aangeklaagd wegens fraude bij de beursgang. Die zaak loopt nog steeds en als bedrijf dat nog niet echt gezonde cijfers draait wil je dat niet hebben. Tenslotte zou je bijna vergeten dat Snapchat ook nog eens kampt met dalende gebruikersaantallen, door de concurrentie van Zuckerberg met Facebook, Instagram en WhatsApp.

Race naar de afgrond

Sinds de beursgang, waar een aandeel van het gele spook nog $17 kostte, is het aandeel Snap al zo’n 60% gedaald en draaien ze nog altijd rode cijfers. In het derde kwartaal van 2018 bedroeg dat verlies zo’n $0.12 per aandeel.

“Is er dan helemaal niets positiefs te melden?” Nou, dat dan weer wel. Snapchat heeft in het derde kwartaal van 2018 een omzet gedraaid van meer dan $1 miljard, als je van Q3 2017 tot Q3 2018 kijkt. Maar ze hebben nog altijd moeite met innovatie en opboksen tegen Zuck. Dat terwijl de CEO van Snapchat, Evan Spiegel, gewoon achterover ligt met z’n liefje Miranda Kerr.

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.

Reageren