Afbeelding door Tech.eu, via Flickr (CC BY 2.0)

Oprichter WhatsApp verkoopt 10 Porsches, want geen tijd meer

Jij kent waarschijnlijk Marck Zuckerberg als eigenaar van WhatsApp. Dat klopt helemaal, maar er is ooit iemand die het ook opgericht heeft. Dat is de – inmiddels miljardair – Jan Koum. In 2014 verkocht hij WhatsApp voor $19 miljard aan Facebook en werd hij van de een op de andere dag financieel onafhankelijk. Nu doet hij zijn Porsches weg, want zegt hij: “ik heb er geen tijd meer voor.”

Koum heeft inmiddels meer dan 100 Porsches in zijn collectie maar wil er nu in ieder geval tien stuks verkopen. “Deze bakken zijn er niet om stil te staan.” Daar heeft hij gelijk in. Maar schijnbaar heeft hij nog wel tijd genoeg om in de andere 90 stuks te rijden. Als je mee wilt bieden op zijn dure Porsche-collectie, moet je even naar Amelia Island vliegen op 8 maart dit jaar. Als je dat kunt betalen, moet je uiteraard ook nog geld over hebben voor de Porsches zelf.

De collectie

Wat hij allemaal verkoopt? We zetten het voor de autoliefhebber even op een rijtje: 911 RSs uit de 90’s, een 964 Carrera RS Lightweight, een 964 Carrera RS 3.8 (1 van de 55), en een 993 Carrera RS 3.8. Daarnaast is er een 2011 Porsche 997 GT3 RS 4.0, een Cayman GT4 in ‘Speed Yellow’, en een 918 Spyder met het Weissach-pakket.

Wat zo’n veiling voor de miljardair op gaat brengen? Dat weten we nog niet, maar om even een kleine indicatie te geven: de 918 Spyder kost nieuw zo’n $1,6 miljoen.

Financieel onafhankelijk

Jan Koum is dus financieel onafhankelijk, maar hij heeft alsnog geen tijd om lekker in al zijn auto’s te toeren. Hoe dan? Dat vinden wij ook nog een raadsel. Hij zal vast in genoeg adviescommissies zitten, maar officieel is er niets naar buiten gebracht qua nieuwe functie. In april 2018 heeft hij tevens besloten te stoppen als CEO van WhatsApp en uit het bestuur van Facebook te stappen. Het enige wat we weten is dat hij dingen ‘buiten de technologie om’ wilde doen.

Misschien heeft hij zelfs met alle vrije tijd van de wereld geen tijd om de 100 Porsches te rijden? Het zou zomaar kunnen.

Afbeelding door Tech.eu, via Flickr (CC BY 2.0)

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.

Reageren