Shutdown overheid begint Amerikaanse economie pijn te doen

De shutdown van de Amerikaanse overheid duurt nu al vier weken en begint invloed uit te oefenen op de economie van de VS, dat meldt de FT. Samen met het handelsconflict en onrustigheid op de markten, begint het vertrouwen van bedrijven in de Amerikaanse economie deuken op te lopen.

Normaal gesproken is de invloed van een shutdown van de Amerikaanse overheid op de economie vrij klein, maar dit is inmiddels de langste shutdown in de geschiedenis. De schutdown begon op 22 december van vorig jaar, toen het Congres geen geld wou vrijmaken voor het bouwen van Trumps beloofde muur langs de grens met Mexico.

Shutdown

Bij een government shutdown worden overheidsdiensten stilgelegd, omdat men het niet eens kan worden over de begroting. Aan het einde van een fiscaal jaar in de VS moet er een nieuwe begroting komen, die vervolgens goedgekeurd moet worden. Lukt het niet om het eens te worden, dan volgt een ‘government shutdown’ totdat er wel overeenstemming is. Tot die tijd zijn veel overheidsdiensten niet beschikbaar omdat de ambtenaren naar huis worden gestuurd. Zonder loon.

Bij deze shutdown, die ‘gedeeltelijk’ wordt genoemd omdat niet alle overheidsdiensten zijn stilgelegd, zijn zo’n 800.000 ambtenaren naar huis gestuurd. Deze 800.000 mensen zitten dus inmiddels al zo’n vier weken onbetaald thuis. Zij worden waarschijnlijk aan het einde van de shutdown wel met terugwerkende kracht terugbetaald.

Het is door deze 800.000 ambtenaren die niet kunnen werken, dat de groei van de Amerikaanse economie wordt tegengehouden. Best logisch, minder mensen die werken betekent minder economische groei. Ook hebben deze mensen momenteel dus geen loon wat ze kunnen uitgeven, wat economische groei ook tegenwerkt.

Frank Meijer

Valt net als Max ook op rood, maar dan politiek gezien. Voelde zich te cool voor de universiteit, dus is maar journalistiek gaan studeren. Daar kon hij de klassieke onderpresteerder blijven uithangen. Slijt een deel van z’n dagen bij Follow the Money, maar is nog steeds niet afgestudeerd.

Reageren