Shell wil Eneco kopen en is daarmee op de groene tour

Shell heeft samen met pensioenfonds PGGM aangekondigd dat ze geïnteresseerd zijn in de overname van Eneco. De prijs? Twee tot drie miljard. Het is een mooie kans voor Shell dat flink bezig is om mee te gaan met de trend van de afkeer tegen fossiele energie. Eneco zou weer een extra bedrijf in de ‘energieportefeuille’ van Shell betekenen. 

Zoals je weet is onze – van origine – Nederlandse schelp niet echt de favoriet bij de kant van Nederland die GroenLinks stemt. Integendeel, een groter verschil bestaat er bijna niet. Toch is Shell al een tijdje bezig met duurzame energie buiten de olietak. Zo deed het een aantal jaar geleden een bod op BG Group (British Gas) voor 64 miljard euro. Sinds die tijd hebben ze New Motion overgenomen, die zich met laadpalen bezighoudt, en First Utility, een andere energieleverancier.

Groeeeeeen!

Dat groene imago ziet er bij Shell dus steeds meer aan te komen. Misschien kunnen ze dan een nieuw logo maken met een paar blaadjes om het schelpje heen? In ieder geval, Eneco is een groen bedrijf dat in de sector bekend staat als een leverancier met relatief schone gascentrales en levert het duurzame stroom die opgewekt wordt uit zonne- en windenergie.

De directeur nieuwe energie van Shell zegt dan ook: “het zou onzinnig zijn om Eneco’s groene karakter aan te tasten. Eneco staat bekend om zijn duurzame positie. Waarom zou je iets kopen als je het vervolgens kapot maakt?”

Nog geen overwinning

Overigens is het nog niet zeker dat Eneco naar Shell en PGGM gaat. Er zijn ook nog tal van andere geïnteresseerden zoals Mitsubishi, Total, Engie en HAL Investments. HAL kennen we van het Financieele Dagblad, daar bezitten ze 98,25% van de aandelen.

Voordat we kunnen juichen dat Shell dus ook in Nederland een groene vinger in de pap krijgt moeten we eerst nog zien of ze Eneco ook echt binnen zullen slepen. Shell en PGGM hebben wel diepe zakken, want PGGM heeft 235 miljard aan beheerd vermogen en Shell had in 2017 nog altijd 12,7 miljard euro winst.

Afbeelding door CEphoto, Uwe Aranas

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.

Reageren