May: ‘Kans op geen Brexit groter dan no deal’

Theresa May heeft in een toespraak in de Britse stad Stoke-On-Trent gezegd dat de kans groter is dat de Brexit helemaal niet doorgaat, dan dat het Verenigd Koninkrijk zonder deal de EU verlaat. 

Morgen wordt een belangrijke dag voor de Britse premier Theresa May. Dan wordt er in het Britse Lagerhuis gestemd over de deal die May sloot met de Europese Unie over het vertrek van de Britten. De verwachtingen zijn dat May hard gaat verliezen bij deze stemming.

Verraad

Met de uitspraak die ze deed, doelde ze er niet op dat ze het annuleren van Brexit ziet zitten. Ze zei namelijk ook dat het negeren van de Brexit-wens ‘verraad’ zou zijn richting de kiezers. May: “Het vertrouwen van het volk in het democratische proces en haar politici zou catastrofale schade oplopen. We hebben de plicht om het resultaat van het referendum uit te voeren.”

Lees ook: Hoe staat het ervoor met de Brexit?

Dat ze Stoke-On-Trent koos voor haar toespraak lijkt geen toeval. De stad is de plek waar de meeste mensen naar verhouding in 2016 voor een vertrek uit de Europese Unie stemden. May heeft nog maar een dag om mensen te overtuigen van haar deal, maar het lijkt onbegonnen werk voor de premier.

Keuzes

Haar uitspraken lijken parlementsleden voor twee keuzes te stellen, haar deal of geen Brexit. Toch zijn er parlementsleden die het VK juist graag zonder deal de EU zien verlaten, zoals een paar van haar eigen partijleden. Andere supporters van de Brexit zeggen dat May terug moet naar de EU om haar deal beter te maken voor het VK. De kans dat de Europese leiders de Britten nog meer gaan geven is echter heel klein.

Afbeelding: EU2017EE Estonian Presidency (CC BY 2.0), via Flickr

Frank Meijer

Valt net als Max ook op rood, maar dan politiek gezien. Voelde zich te cool voor de universiteit, dus is maar journalistiek gaan studeren. Daar kon hij de klassieke onderpresteerder blijven uithangen. Slijt een deel van z’n dagen bij Follow the Money, maar is nog steeds niet afgestudeerd.

Reageren