Europese waakhond wil meer regels voor crypto’s

De Europese bankenwaakhond EBA zegt in een rapport dat er nieuwe regels nodig zijn voor cryptocurrencies in Europa. Deze regels moeten de Europese lidstaten onderling gaan maken, bijvoorbeeld om te voorkomen dat bedrijven allemaal verkassen naar landen met minder regels.

De bankautoriteit doet alleen aanbevelingen omdat het wat betreft crypto’s en andere soortgelijke digitale bezittingen eigenlijk geen, ja, autoriteit heeft (Geldpers = humor). EBA geeft in het rapport aan dat ze er weinig over te zeggen hebben omdat voor crypto’s geldt dat het niet als echt geld geldt. Wel kunnen crypto’s als aandelen gelden en vallen ze dus wel onder Europese beleggingsrichtlijnen.

EBA is bang dat een gebrek aan uniforme wetgeving binnen de EU ervoor zorgt dat bedrijven die zich bezighouden met cryptogerelateerde zaken zich massaal verplaatsen naar landen als Gibraltar of Malta, waar de regels veel soepeler zijn. En dat zorgt voor oneerlijke competitie met bedrijven die ervoor kiezen om dat niet te doen, is een van de conclusies uit het rapport.

Meningen verdeeld

Bovendien zouden cryptocurrencies bij gebrek aan regulering voor verkeerde doeleinden kunnen worden gebruikt, zoals het witwassen van geld. Ook zijn consumenten zonder regulering niet tot nauwelijks beschermd tegen oplichters en frauders. Het idee van het reguleren van crypto’s wordt alleen door velen in de cryptowereld niet omarmd. Het druist in tegen het idee dat het cryptostelsel niet moet worden zoals het geldstelsel waar de makers zich tegen afzetten. Volgens dit idee moet het onmogelijk zijn voor een centrale autoriteit om invloed te hebben op de munt(en). Anderen denken juist dat het noodzakelijk is dat er regulering komt om cryptocurrencies te kunnen laten slagen.

Afbeelding: BeatingBetting.co.uk (CC BY 2.0), via Flickr

Frank Meijer

Valt net als Max ook op rood, maar dan politiek gezien. Voelde zich te cool voor de universiteit, dus is maar journalistiek gaan studeren. Daar kon hij de klassieke onderpresteerder blijven uithangen. Slijt een deel van z’n dagen bij Follow the Money, maar is nog steeds niet afgestudeerd.

Reageren