Pas op banken (en consumenten), hier komt Google

Google heeft in Litouwen een licentie weten te regelen waardoor het in het land, met toestemming van de consument, inzicht kan krijgen in betaalrekeningen en betalingen kan doen namens de consument. Google lijkt zich daarmee steeds meer op het bankenterrein te gaan begeven. Daarnaast heeft het bedrijf ook nog een gerelateerde licentie verworven in Ierland, meldt het FD. 

Een vergunning zoals Google binnen heeft weten te slepen, is erg moeilijk in handen te krijgen. Voor banken is dat lastig, maar voor een technologiebedrijf misschien nog wel meer. Toch heeft Google het voor elkaar gekregen. Met de licentie kan het bedrijf, als de consument daar toestemming voor heeft gegeven, inzicht krijgen in de betaalgegevens van een klant én namens hen betalingen doen. In Litouwen dan. Volgens sommigen is het een kwestie van tijd voordat Google dit in alle lidstaten kan, volgens een ander zal Google zich nooit ontpoppen tot zo’n Big Brother.

PSD2

Tot voor kort waren dit bevoegdheden die eigenlijk alleen banken hadden, maar met PSD2 is het in Europa veel makkelijker geworden voor andere bedrijven. PSD-hoeveel? PSD2 ja, een nieuwe Europese richtlijn die PSD (Payment Service Directive) numero uno vervangt. PSD1 is een oude richtlijn uit 2007 die moest zorgen voor een uniforme betaalmarkt in de hele Europese Unie. Hierdoor werd het makkelijker om betalingen te doen over de grens.

De oude PSD was volgens de Europese leiders aan vervanging toe en dus deed PSD numero dos z’n intrede. Er was veel kritiek op de nieuwe regeling, bijvoorbeeld omdat de regeling banken verplicht om onze rekening- en betaalinformatie uit handen te geven, als wij daar toestemming voor hebben gegeven. De regeling is al sinds 2016 van kracht, maar Europese lidstaten hadden tot deze maand om de richtlijn in eigen land in te voeren.

Maar waarom PSD2? De richtlijn is vernieuwd omdat het volgens onze Europarlementariërs concurrentie en innovatie stimuleert. Het maakt bijvoorbeeld makkelijker voor nieuwkomers om toe te treden tot de betaalmarkt. Nieuwkomers als Google dus. Facebook heeft ook een licentie in Ierland weten binnen te slepen voor het doen van digitale betalingen. De verwachtingen zijn dat Amazon ook zal volgen.

Afbeelding: Robert Scoble (CC BY 2.0), via Flickr

Frank Meijer

Valt net als Max ook op rood, maar dan politiek gezien. Voelde zich te cool voor de universiteit, dus is maar journalistiek gaan studeren. Daar kon hij de klassieke onderpresteerder blijven uithangen. Slijt een deel van z’n dagen bij Follow the Money, maar is nog steeds niet afgestudeerd.

Reageren