Loopt de handelsoorlog op z’n einde?

Later vandaag komt een Amerikaanse delegatie terug uit China, na onderhandelingen over een mogelijke deal tussen de Verenigde Staten en China. Daarmee zou een einde kunnen komen aan een lange en slepende handelsoorlog tussen de twee landen.

De geluiden over hoe de onderhandelingen verlopen zijn vooral positief. Trump tweette dat de onderhandelingen goed gaan. Dat kan natuurlijk met een korreltje zout worden genomen, maar ook staatssecretaris van Handel en Buitenlandse landbouwzaken Ted McKinney zei dat de onderhandelingen goed zijn verlopen.

Markten

De onderhandelingen waren eigenlijk gepland om alleen op maandag en dinsdag plaats te vinden, maar werden met een dag verlengd. Dit zorgde voor optimisme dat er een deal kon worden gesloten tussen de twee landen en zorgde er ook voor dat de Aziatische markten omhoog gingen.

Volgens bronnen van Bloomberg lijken de VS en China het eens te kunnen worden op het gebied van energie en landbouw, maar dat de twee landen verder bij elkaar vandaan liggen op andere gebieden. Of de twee landen het ook over deze andere zaken eens kunnen worden, is de vraag. Het is waarschijnlijk wel cruciaal om tot een deal te kunnen komen.

G20

De meeting tussen de delegaties van de VS en China is de eerste meeting sinds Trump en Xi in december elkaar spraken bij de G20-top in Argentinië. Na deze top bracht het Chinese ministerie van Handel een statement naar buiten waarin werd gezegd dat de Chinezen vertrouwen hadden in het bereiken van een deal. Deze deal zou binnen 90 dagen gesloten worden.

Frank Meijer

Valt net als Max ook op rood, maar dan politiek gezien. Voelde zich te cool voor de universiteit, dus is maar journalistiek gaan studeren. Daar kon hij de klassieke onderpresteerder blijven uithangen. Slijt een deel van z’n dagen bij Follow the Money, maar is nog steeds niet afgestudeerd.

Reageren