Afbeelding door

Signify krijgt klappen op beurs vanwege één advies

Het blijft zo’n prachtig stuk van de zakelijke wereld, die beurs. Vanochtend donderde Signify – voorheen Philips Lighting – met 7% in het rood. De Bank of America Merill Lynch schreef een negatief advies uit, wat voor veel beleggers direct een Pavlovreactie richting verkopen oplevert. Maar wat is eigenlijk de reden dat Merill Lynch dat doet? En waarom hebben die adviezen zoveel impact?

Merill Lynch is een van de grootste zakenbank en heeft eigenlijk voor alle multinationals adviezen staan. Zo hebben ze het advies voor Adyen NV verhoogd naar ‘kopen’. Hetzelfde geldt voor ASML en Intel Corp. Vandaag heeft dezelfde bank dus het advies van ‘kopen’ naar ‘houden’ gegeven voor Signify. Blijkbaar zijn ze niet blij met de vooruitzichten van het lichtbedrijf.

Slechte winst

En daar kunnen ze zo maar eens gelijk in hebben. In hun toelichting bij de verlaging staat dat de winst voor Signify ‘ongrijpbaar’ blijft. Als we naar het nieuws van de afgelopen maanden kijken zien we dan ook dat het voor Signify vooral zaak is geweest de kosten af te bouwen en de winst op te krikken. Dit eerste is gelukt, maar dat laatste is nog altijd moeilijk. De markt voor traditionele lampen neemt af en daardoor ook de omzet op die producten. Signify moet een manier vinden om die omzet ergens anders vandaan te halen, en dat lukt dus nog niet erg goed als we Merrill Lynch mogen geloven.

Down down down

Het gaat al langer erg slecht met Signify. In 2018 heeft het een derde van zijn totale beurswaarde verloren. Op het hoogtepunt noteerde ze rond de 31 euro, terwijl ze nu rond de 19 euro bungelen. Dit gaat mooi samen met de omzetcijfers, die sinds het begin van de opsplitsing van Philips Lighting (2015) steeds lager worden.

Afbeelding door Barbetrukitos, via Wikimedia Commons (CC-BY SA 4.0)

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.

Reageren