CEO verdient jaarsalaris in gemiddeld drie dagen, Polman en Van Boxmeer in een dag

De CEO’s van Nederlandse topbedrijven verdienen het jaarsalaris van een gemiddelde werknemer in zo’n drie dagen. Paul Polman van Unilever heeft nog niet eens een dag nodig om een gemiddeld jaarsalaris te verdienen. Dat blijkt uit onderzoek van het FD.

De bestuursvoorzitters van Unilever (Paul Polman) en Heineken (Jean-François van Boxmeer) hebben maar 0,9 dag nodig om een gemiddeld jaarsalaris te verdienen. Kees van Dijkhuizen heeft van de grootste Nederlandse beursfondsen het langs nodig, namelijk 27 dagen. Daarmee is de loonkloof bij CEO’s in Nederland volgens het onderzoek 83. De loonkloof in een cijfer uitgedrukt betekent in dit geval het salaris van een CEO gedeeld door het gemiddelde loon van de werknemers.

Groot-Brittannië en VS

Onze loonkloof van 83 is nog bescheiden vergeleken met die van onze Angelsaksische buren aan de andere kant van Het Kanaal en al helemaal vergeleken met die aan de andere kant van de oceaan. In Groot-Brittannië is de loonkloof 133. Daarmee hadden Britse CEO’s afgelopen vrijdag al evenveel salaris verdiend als de werknemers over heel 2019 zullen verdienen.

In de Verenigde Staten is de loonkloof nog vele malen hoger, namelijk zo’n 350. Daarmee zouden de Amerikaanse CEO’s van topbedrijven al rond vijf uur ’s middags op 1 januari meer hebben verdiend dan hun werknemers in heel 2019 zullen verdienen.

Afbeelding: Sebastian Derungs (CC BY-SA 2.0), via Wikimedia Commons

Frank Meijer

Valt net als Max ook op rood, maar dan politiek gezien. Voelde zich te cool voor de universiteit, dus is maar journalistiek gaan studeren. Daar kon hij de klassieke onderpresteerder blijven uithangen. Slijt een deel van z’n dagen bij Follow the Money, maar is nog steeds niet afgestudeerd.

Reageren