Bouw Chinese gigafabriek Tesla vandaag begonnen

De bouw van de Gigafabriek van Tesla in Shanghai is vandaag begonnen. Op Twitter is te zien dat Elon Musk aanwezig was bij de ceremonie in China. De Gigafabriek wordt niet alleen de eerste fabriek van Tesla in China, maar überhaupt de eerste autofabriek in China die volledig in handen is van een buitenlands bedrijf.

De Gigafabriek in China gaat in eerste instantie de modellen 3 en Y maken en zal zo’n 250.000 auto’s per jaar afleveren. Het is belangrijk voor Tesla dat deze fabriek gebouwd wordt, aangezien China de grootste automarkt ter wereld is. Bovendien wordt het bedrijf bij de verkoop van auto’s uit deze fabriek niet geraakt door de importheffingen van de handelsoorlog tussen de VS en China, aangezien de auto’s niet geïmporteerd hoeven te worden (vet logisch).

Handelsoorlog

Zo wordt voorkomen dat bij een toekomstige handelsoorlog, door een toekomstige president (misschien wel Trump?) het bedrijf nog door de tarieven wordt geraakt. Die tarieven zijn vorige maand met 25% verlaagd, maar lagen daarvoor rond de 40%(!). Hierdoor moest Tesla de prijzen van z’n auto’s wel verhogen, wat natuurlijk niet goed voor de business was.

Bij de Gigafabriek zijn investeringen gemoeid van zo’n 2 miljard dollar, omgerekend 1,75 miljoen euro. De fabriek zou volgens Bloomberg zo’n 5 miljard dollar kosten, 4,73 miljoen euro, en zou deze zomer af moeten zijn. Er gingen vier jaar aan voorbereidingen vooraf aan de bouw van de fabriek.

Dit was de tweet die Elon Musk retweette (check ook even Musks nieuwe Twitterfoto):

Afbeelding: Maurizio Pesce (CC BY 2.0), via Flickr

Frank Meijer

Valt net als Max ook op rood, maar dan politiek gezien. Voelde zich te cool voor de universiteit, dus is maar journalistiek gaan studeren. Daar kon hij de klassieke onderpresteerder blijven uithangen. Slijt een deel van z’n dagen bij Follow the Money, maar is nog steeds niet afgestudeerd.

Reageren