Soros persoon van het jaar volgens FT

De Financial Times (FT) heeft de Amerikaans-Hongaarse miljardair George Soros verkozen tot persoon van het jaar 2018. Hij wordt door de krant geprezen als de filantroop die de vrije democratie draagt in een tijd dat deze aangevallen wordt door populisten.

De Joods-Hongaarse George Soros (88) verdiende zijn poen met het speculeren op veranderingen op de beurs. Hij zet groot geld in op het stijgen dan wel dalen van beurskoersen. Mede door zijn strategie, reflexivity genaamd, stond hij in 2016 op #21 in de lijst van Forbes van rijkste mensen op aarde. Sindsdien is hij flink gezakt, naar #190 in de lijst van 2018 met een netto waarde van 8 miljard dollar.

Lees ook: SERIE | Beleggen: de strategieën van miljardairs

Hoe Soros zo ver heeft kunnen zakken op de lijst van Forbes? Omdat hij al z’n geld heeft weggegeven. Soros’ is niet alleen erg succesvol in het verdienen van geld, maar ook in het weggeven aan zaken die hij belangrijk vindt. En dat zijn geen auto’s en villa’s. In 2017 gaf hij bijna 80% van z’n vermogen weg aan het goede doel. Sinds de jaren 70 steunt hij al vele goede doelen en ook vandaag de dag is hij nog steeds een van de meest prominente filantropen.

Politiek

Een deel van zijn geld geeft Soros weg aan politieke campagnes en partijen. Hij zou al sinds de jaren 80 geld uitgeven aan politieke zaken, eerst aan de Republikeinen maar sinds George W. Bush aan de Democraten. Zo zou hij volgens Politico voor 25 miljoen dollar de campagne van Hillary Clinton en andere kandidaten van de Democraten hebben gesteund bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Kritiek

Zijn liberale opvattingen en het feit dat hij zoveel geld weggeeft levert hem veel lof op, maar ook veel kritiek. Soros is een voorvechter van de waarden van vrije democratische rechtsstaten, maar deze liggen aan alle kanten onder vuur. Bijvoorbeeld in het land waar zijn familie vandaan komt, Hongarije, waar Viktor Orbán de macht heeft. Daar is een enorme beef gaande tussen de rechts-populistische regering van Orbán en Soros. Begin deze maand sloot Orbán in Hongarije nog een prestigieuze universiteit die in de jaren 90 door Soros was opgericht.

Ook is Soros het doelwit van een grote complottheorie. De ‘lange armen van Soros’ zouden tot zo’n beetje overal in de maatschappij doordringen. Soros woord daarbij door sommigen gezien als de grote puppet master die het op veel gebieden voor het zeggen heeft. Veel van deze theorieën komen echter van trollen en de rechts-populistisch-gezinde mensen die Soros juist probeert een spaak tussen de wielen te steken. In sommige gevallen is zijn de theorieën ook van antisemitische aard.

Afbeelding: Niccolò Caranti (CC BY-SA 3.0), from Wikimedia Commons

Frank Meijer

Valt net als Max ook op rood, maar dan politiek gezien. Voelde zich te cool voor de universiteit, dus is maar journalistiek gaan studeren. Daar kon hij de klassieke onderpresteerder blijven uithangen. Slijt een deel van z’n dagen bij Follow the Money, maar is nog steeds niet afgestudeerd.

Reageren