Italië en EU lijken het eindelijk eens te worden

Italië en de Europese Unie lijken dicht bij een deal te zijn over de Italiaanse staatsbegroting, dat zegt de FT. Daarmee ontloopt Italië de zweepslagen van de Europese Commissie, die voor de Italianen in het verschiet lagen. De markt reageert met lagere rente op Italiaanse staatsleningen.

Volgens het Italiaanse ministerie van Financiën is er akkoord bereikt tussen Rome en Brussel. De twee partijen konden er in eerste instantie niet over uitkomen hoe de begroting van de Italianen eruit moest gaan zien. De Italianen wilden in eerste instantie een hele reeks aan maatregelen waarmee de staatsschuld van de Italianen zou toenemen. Maatregelen zoals een basisinkomen voor de eigen bevolking en verdere hervormingen van de sociale zekerheid.

Daarmee zou echter het begrotingstekort van Italië boven de grens van drie procent uitkomen die de Europe Unie hanteert als maximum. Daar wou de Europese Commissie niet aan beginnen. De Commissie driegde met straffen en daarop maakte de Italianen uiteindelijk een grote omkeer. Dat was echter nog niet genoeg voor de Commissie, maar nu lijkt er dan toch een akkoord te gaan komen.

Rente

Het nieuws deed de rente op Italiaanse staatsobligatie met een lange looptijd – tien jaar – dalen. Deze daalde met zestien basispunten, dus van 2,93% naar 2,77%. De rente was in eerste instantie gestegen toen de Italiaanse regering van Lega Nord en de Vijfsterrenbeweging hun plannen bekend maakten, waarbij dus de staatsschuld boven het maximum van de EU zou uitkomen.

Hiermee is de rente in Italië op Griekenland na (4,31%) de hoogte in Europa. Het is een goede indicator van het vertrouwen dat beleggers in een land hebben. In geval van Italië is er dus nog niet veel vertrouwen, maar neemt het momenteel wel toe. Het vertrouwen in Nederland zit wel snor, daar is de rente op staatsobligaties van 10 jaar 0,40%.

Afbeelding: Bert Kaufmann (CC BY-SA 2.0), via Flickr

Frank Meijer

Valt net als Max ook op rood, maar dan politiek gezien. Voelde zich te cool voor de universiteit, dus is maar journalistiek gaan studeren. Daar kon hij de klassieke onderpresteerder blijven uithangen. Slijt een deel van z’n dagen bij Follow the Money, maar is nog steeds niet afgestudeerd.

Reageren