Nederland haalt VK in als grootste private equity markt

Ons eigen kikkerlandje heeft het Verenigd Koninkrijk ingehaald als grootste markt voor private equity. Het VK was sinds 2011 de grootste markt, maar deals worden bij de Britten uitgesteld vanwege de onzekerheid over de Brexit.

De zogeheten deal value in het Verenigd Koninkrijk daalde met een derde, dat meldt de Financial Times. De waarde kwam daardoor uit op 21,4 miljard euro over 187 deals dit jaar. In Nederland was dit bedrag 23,5 miljard euro. Deze cijfers komen uit een onderzoek van de Imperial College Business School uit Londen.

Dat Nederland het VK van de troon heeft gestoten, geeft nog maar eens aan wat de economische impact van de Brexit is op het land. Het volume van private equity, waarbij investeerders hun geld stoppen in bedrijven die niet aan een beurs genoteerd staan, is echter wel nog drie keer groter dan in Nederland.

Frankrijk en Duitsland

Maar niet alleen Nederland profiteert van het feit dat de toekomst van het VK onzeker is. In Frankrijk nam de deal value met 35% toe, naar 20,1 miljard euro uit 114 deals. De verwachtingen zijn dat investeerders ook in het begin van 2019 voorzichtig zullen zijn met hun geld in het VK, wat niet gek is aangezien de Brexit pas op 29 maart zal plaatsvinden.

Ondanks dat de sterke daling in deal value in het VK wel iets zegt over de impact van de Brexit, is zo’n sterke daling niet uniek. Duitsland zag haar deal value teruggaan van 18,7 miljard euro in 2017 naar 7,1 miljard in 2018.

Frank Meijer

Valt net als Max ook op rood, maar dan politiek gezien. Voelde zich te cool voor de universiteit, dus is maar journalistiek gaan studeren. Daar kon hij de klassieke onderpresteerder blijven uithangen. Slijt een deel van z’n dagen bij Follow the Money, maar is nog steeds niet afgestudeerd.

Reageren