Economie gaat verder op iets lagere toeren

Het gaat nog steeds erg goed met de economie, alleen de groei neemt iets af volgens Job Swank van de Nederlandsche Bank (DNB). Uit berekeningen van DNB blijkt dat in 2019 en 2020 de groei iets afneemt, naar 1,7%. Dat betekent dat de economie op hoge toeren blijft draaien, alleen iets lagere toeren dan eerst.

Op een persconferentie zei Swank, hoofdeconoom bij DNB, dat de economie dus iets minder hard zal groeien in de aankomende twee jaar. In 2017 was deze groei nog 3 procent en dit jaar 2,5%, maar dat wordt dus naar verwachting 1,7% in 2019 en 2020. Met de werkgelegenheid gaat het nog steeds erg goed, die groeit nog gestaag door. Daardoor neemt dus ook de werkloosheid af. ‘Wat zijn ze toch slim die mensen bij De Geldpers,’ horen wij jullie denken. Ja dat klopt, we weten het. Een andere belangrijke conclusie is dat de vaste contracten weer in opkomst zijn. Waar iedereen het over freelancers en flexwerken heeft, blijken de vaste banen harder te groeien dan andere banen.

Te weinig mensen

De werkloosheid gaat echter minder snel afnemen in het volgende jaar. Die zal naar verwachting op zo’n 3,6% uitkomen en daar ook op blijven. Maar op het moment zijn er veel vacatures en is de arbeidsmarkt dus ‘krap’, zoals men dat zo mooi zegt. Er is dus veel werk, maar niet genoeg werknemers. Daardoor hebben bedrijven en ook de overheid moeite met het vinden van de juiste mensen voor de juiste job. Dat kan nadelig uitpakken voor bedrijven, want als ze lang met te weinig geschikte mensen zitten, kan dat hun resultaten negatief gaan beïnvloeden.

Lonen

De lonen stijgen wel maar niet zo hard als gedacht, iets waar Swank ons het antwoord op verschuldigd blijft. Volgens het CPB komt dat omdat we niet hard genoeg werken. Dat er natuurlijk veel meer aan de hand is, is wel duidelijk. Cui bono? Oftewel, wie profiteert? Zeven op de tien mensen in loondienst in ieder geval niet.

Frank Meijer

Valt net als Max ook op rood, maar dan politiek gezien. Voelde zich te cool voor de universiteit, dus is maar journalistiek gaan studeren. Daar kon hij de klassieke onderpresteerder blijven uithangen. Slijt een deel van z’n dagen bij Follow the Money, maar is nog steeds niet afgestudeerd.

Reageren