Theresa May overleeft aanval op positie

De Britse premier Theresa May heeft een aanval van een deel van haar partij op haar premierschap zonder al teveel kleerscheuren overleefd. Woensdagavond werd er door de partijleden van de Conservatieven gestemd nadat er genoeg moties van wantrouwen waren ingediend om te gaan stemmen. De Maxit is afgeslagen.

Het vertrouwen in May als premier werd door 117 mensen opgezegd, maar 200 mensen geloofden nog in haar. Hiermee is de positie van May in ieder geval voor een jaar veilig, want zo lang duurt het voordat er opnieuw zo’n stemming mag plaatsvinden. De enige manier waarop May alsnog ten val zou kunnen worden gebracht, is als de hele regering wordt weggestemd.

Ondanks dat de kans dat dat gebeurt klein is, is de kans dat er een stemming komt volgens de oppositie in het Britse Lagerhuis heel groot. Het lijkt slecht een kwestie van tijd voordat er op initiatief van Labour, de grootste partij in de oppositie, ook een motie van wantrouwen zal worden ingediend tegen de hele regering. Om die te laten slagen is er echter naast die van de andere oppositiepartijen, ook de steun van leden van de Conservatieven nodig. Ook zou het helpen als parlementariërs van het Noord-Ierse DUP tegen de regering zouden stemmen. Het enige probleem met de parlementariërs van de Conservatieven en de DUP? Dat ze zelf in de regering zitten.

Onderhandelingen

Een exit van May of de regering kan grote gevolgen hebben voor de aanstaande Brexit. De onderhandelingen moeizaam noemen zou namelijk het understatement van de eeuw zijn. May stelde een stemming in het Britse Lagerhuis over het Brexitplan met de EU afgelopen dinsdag uit, wat de populariteit van de premier duidelijk geen goed had gedaan. Ze wou namelijk opnieuw in overleg met de EU, omdat de Britse parlementariërs zeer waarschijnlijk niet met het plan akkoord zouden zij gegaan. De kans dat de EU echter akkoord gaat met wijzigingen die voordelig zijn voor de Britten, is heel klein.

Een dood einde dreigt, een Brexit zonder deal daarmee ook. De Brexit gaat ons en de Britten sowieso veel geld kosten, maar zonder deal al helemaal. Of de Britten moeten op het laatste moment besluiten om te blijven.

Afbeelding: EU2017EE Estonian Presidency (CC BY 2.0), via Flickr

Frank Meijer

Valt net als Max ook op rood, maar dan politiek gezien. Voelde zich te cool voor de universiteit, dus is maar journalistiek gaan studeren. Daar kon hij de klassieke onderpresteerder blijven uithangen. Slijt een deel van z’n dagen bij Follow the Money, maar is nog steeds niet afgestudeerd.

Reageren